Investitorii ar trebui să se orienteze către Europa de Est şi, în speci¬al, către România, în contextul în care piaţa chineză a devenit volatilă, iar criza financiară din Grecia continuă, cred analiştii americani consultaţi de postul TV CNBC. România e „o oază de siguranţă”, potrivit analiştilor băncii Renaissance Capital.
Charles Robertson, economist-şef al băncii de investiţii Renaissance Capital, spune că România are cea mai perfor¬mantă piaţă emergentă, anul acesta, dând ca exemplu creşterea anuală cu 9% a Bursei de Valori Bucureşti. „Europa Centrală şi România se prezintă bine. Într-un moment în care materiile prime (din China n.r.) nu mai sunt atractive, când lumea se fereşte de Rusia, Africa de Sud şi de politica din Turcia, Europa de Est este locul în care trebuie să te orientezi”, a comentat Robertson, adăugând că România este „o oază de siguranţă” care nu este afectată de criza de materii prime generată, în prezent de volatilitatea de pe piaţa chineză. China, marele exportator, suferă în prezent tocmai din cauza creşterii economice prea mari. Aprecierea yuanului face ca produsele chinezeşti să devină prea scumpe fenomen ce a făcut ca Banca Centrală din această ţară să-şi deprecieze forţat moneda ieri şi alaltăieri. Timothy Ash, strateg specializat pe economiile emergente al băncii de investiţii Nomura International, spune la rândul său ca, Romania si tarile Europei de Est nu au legături comerciale substanţiale cu China, sunt ferite de criza materiilor prime. Bob Parcker, consilier-şef în materie de investiţii la Credit Suisse, spune că România are de câştigat şi de pe urma creşterii economice a Germaniei. Potrivit acestuia, puterea de cumpărare în creştere din Germania va favoriza exportul din ţări precum România şi Bulgaria.
Ţări precum România şi Bulgaria au fost afectate de relaţiile apropiate cu sectorul bancar din Grecia, dar exportul masiv către Germania le întăreşte economia, crede analistul Credit Suis-se, Bob Parcker, care recomandă investiţiile în aceste state cât încă este ieftin să o faci.