x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Ce ar face românii cu 100.000 de euro

Ce ar face românii cu 100.000 de euro

de Daniela Ivan    |    20 Iul 2016   •   20:10
Ce ar face românii cu 100.000 de euro
Sursa foto: haveseen/Getty Images/iStockphoto

Numai 1,5% dintre români și-ar plasa banii în fonduri de investiții dacă ar câștiga mâine 100.000 de euro, în timp ce media la nivel european este de 30%, arată o cercetare  sociologică comandată de Erste Asset Management.

Primele opţiuni ale oamenilor, dacă mâine ar câştiga 100.000 de euro, ar fi investiţiile în afaceri, călătoriile şi investiţiile în imobiliare, a declarat Dragoş Neacşu, CEO Erste Asset Management. Potrivit cercetării citate, 15,5% dintre români aleg să investească în afaceri, 15,1% în călătorii, iar 14,2% preferă investiţiile în imobiliare. Totodată, 11,5% ar cumpăra o casă, 8,4% ar investi în ceva, fără a fi deciși în ce, iar 5,7% ar “ băga” banii în viitorul copilului.

O pondere ceva mai mică, de 5,4%, au cei care ar achita creditul pe care l-au contractat, 5,2% dintre respondenți ar economisi într-un depozit bancar, în timp ce 4,9% ar cumpăra un teren. O parte dintre românii care ar câștiga 100.000 de euro ar vrea să ajute persoanele care au nevoie sau ar dona, în proporție de 3,9%, procentul fiind peste opțiunea de a cumpăra o mașină (3%). Pe ultimul loc în topul folosirii banilor se plasează fondurile de investiții, cu 1,5%.

ASF nu susţine investitorii

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) taxează de 4-5 ori mai scump administratorii de fonduri mutuale comparativ cu media europeană, în loc să-i susțină. “Observăm că ASF adună de la jucătorii supravegheați, inclusiv administratori de fonduri mutuale, sume mai mari decât nevoile curente, fapt ce le aduce excedent bugetar de câțiva ani încoace”, a spus Neacşu. ASF a consemnat, anul trecut, un excedent de 36,5 milioane de lei, dublu față de 2014, evoluție explicată de instituție printr-un control strict al costurilor și nerealizarea unor proiecte de investiții reportate pentru acest an. Toți salariații instituției au primit prime anuale de performanță de aproximativ 4,5 milioane de lei, iar un sfert dintre aceștia au fost premiați cu 2,1 milioane de lei pentru finalizarea unor proiecte.

“Cei care nu investesc în fonduri de investiții se bazează pe mituri. Peste jumătate dintre respondenți, adică 55,5%, spun că nu au avut suficienți de mulți bani, în condițiile în care cred în mod eronat că sumele pe care trebuie să le investească variază de la 1.000 de euro la 100.000 de euro”, Dragoș Neacșu, directorul general Erste Asset Management

 

Deschiderea unei afaceri, vacanţele exotice sau investiţiile imobiliare sunt preferinţele a aproape jumătate dintre participanţii la studiu

×