x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Ce câștigă companiile care se listează pe AeRO

Ce câștigă companiile care se listează pe AeRO

de Adrian Stoica    |    23 Iul 2015   •   22:10

Pentru a furniza antreprenorilor o alternativă de finanţare în vederea dezvoltării afacerilor, Bursa de Valori Bucureşti a înfiinţat piața AeRo. Ea a fost gândită ca o alternativă la BVB pentru firmele care nu îndeplinesc criteriile de mărime sau vechime pentru listarea pe o piaţă reglementată.

Piaţa AeRO este un sistem alternativ de tranzacţionare, reglementată prin reguli şi cerinţe stabilite de BVB, dar care sunt mult mai uşor de îndeplinit şi respectat faţă de cele impuse pentru piaţa reglementată. Acesta este un segment dedicat listării companiilor la început de drum. „Piaţa AeRO se adresează în principal companiilor care au un potenţial ridicat de creştere, în special IMMurilor, startupurilor din domeniile IT&C, medical şi altele. AeRO este opţiunea potrivită pentru antre prenorii aflaţi în cel puţin una dintre următoarele situaţii: au o idee excelentă care, pusă în practică, ar putea fi revoluţionară; lipsa capitalului este cel mai mare obstacol în calea creşterii companiei; compania se dezvoltă, dar vor vrea ca modelul lor de business să devină cunoscut (pro du sele şi serviciile oferite să be ne ficieze de o mai bună promovare); doresc o evaluare la un preţ obiectiv pentru companie, stabilit prin întâlnirea cererii şi a ofertei”, ne-a declarat Alin Brendea, director general adjunct al firmei de brokeraj Prime Transaction.

Persoanele fizice pot cumpăra acţiuni
O firmă, pentru a putea fi listată pe piaţa AeRO, trebuie să fie o societate pe acţiuni, devenind, odată cu listarea pe piaţa AeRO, una de tip deschis. Prin această transformare a companiei, orice persoană care doreşte să devină acţionar într-o societate de tip deschis o poate face prin cumpărarea acţiunilor direct din piaţa AeRO, printr-un intermediar autorizat de către ASF.

Ce oferă cotarea pe AeRO
De ce aş alege listarea pe AeRO? Ce obţin pe această piaţă? Sunt întrebări pe care şi le-ar pune orice antreprenor care ia în calcul această opţiune. În primul rând, i se oferă posibilitatea de a obţine mult mai uşor finanţare pentru proiectele de dezvoltare ale firmei, acest lucru putându-se realiza prin emiterea de acţiuni noi sau prin emiterea de obligaţiuni. Pe de altă parte, acţionarii pot evalua corect societatea în funcţie de valoarea stabilită de piaţă pentru acţiunile societăţii, iar acţionarii majoritari pot găsi cumpărători şi pot vinde mai uşor acţiunile deţinute dacă îşi doresc o retragere din societate.
Nu trebuie neglijat nici faptul că listarea pe AeRo aduce un plus de imagine în piaţă pentru societate, facilitând noi parteneriate.
Criterii pentru admiterea la tranzacţionare
- să fie societate pe acţiuni, iar acţiunile să fie liber transferabile, plătite integral, emise în formă dematerializată şi evidenţiate prin înscriere în cont;
- În lipsa acestora, capitalizarea anticipată va fi estimată pe baza unei evaluări realizate de Consultantul Autorizat;
- să aibă un freefloat (acţiuni disponibile pentru tranzacţionare) de minimum 10% din acțiunile emise sau să aibă un număr cel puțin 30 de acționari;
- să aibă un contract cu un Consultant Autorizat și să îl mențină cel puțin 12 luni după admitere;
- să aibă o capitalizare antici pată de minimum 250.000 de euro, estimată fie pe baza unui plasament privat anterior sau a unei oferte publice inițiale (IPO).
- să nu fie în procedura de faliment și nici în reorganizare judiciară.

BVB poate lua în considerare admiterea la tranzacţionare pe AeRO a emitenţilor şi în situaţia în care unul sau mai multe criterii menţionate mai sus nu sunt îndeplinite de o firmă.

Avantajele aduse
› societatea devine mult mai vizibilă în piață;
› transferul asupra acțiunilor este liber și se realizează pe o piață organizată;
› existența unor obligații minime în comparație cu societățile care doresc listarea pe piața reglementată;
› societatea este asistată în permanență de către Consultantul Autorizat.

Obligațiile asumate
› societatea va deveni mult mai transparentă;
› îndeplinirea unor cerințe obligatorii de raportare a situațiilor financiare;
› raportarea evenimentelor din structura societății;
› respectarea reglementărilor de tranzacționare aprobate de ASF și BVB.
 

×