x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Jurnalul bursier. Ce presupune administrarea unui portofoliu individual?

Jurnalul bursier. Ce presupune administrarea unui portofoliu individual?

09 Sep 2019   •   08:17
Jurnalul bursier. Ce presupune administrarea unui portofoliu individual?
Sursa foto: Thampapon/Getty Images/iStockphoto

În prezent, există un trend din ce în ce mai pronunţat pe piaţa serviciilor de administrare a investiţiilor de dezvoltare a portofoliilor administrate privat. Prin acestea, investitorii caută, iar administratorii de fonduri oferă soluţii investiţionale customizate, proiectate pe baza obiectivelor de randament şi a profilelor de risc individuale ale investitorilor. Comparativ cu soluţiile investiţionale de administrare comună a investiţiilor (de tip fonduri mutuale), principalul avantaj al portofoliului administrat privat este personalizarea, iar principalul dezavantaj este pierderea economiilor de cost. Prima etapă a administrării unui portofoliu individual constă în cunoaşterea investitorului. Dincolo de obligaţiile impuse de cadrul legal şi de reglementare, administratorul de fonduri trebuie să identifice profilul de risc şi randament pe baza căruia să poată construi ulterior soluţia investiţională adecvată. În principiu, obiectivul de randament şi înclinaţia spre risc sunt principalele aspecte ce trebuie investigate, dar modul cum ajung acestea să fie identificate este o problematică mult mai complexă. Obiectivul de randament adecvat porneşte de la sursele de venit ale investitorului, orizontul de timp investiţional şi destinaţia finală a fondurilor - un tânăr poate vrea să economisească pentru o pensie, un părinte vrea să asigure fonduri pentru educaţia copiilor sau poate un bunic vrea să lase o moştenire. De asemenea, profilul de risc trebuie să ţină cont de toate constrângerile investitorului (lichiditate, fiscalitate). Etapa ulterioară cunoaşterii investitorului constă în formularea alocării strategice, alocare menită a îndeplini pe termen lung obiectivele investitorului. Aceasta se bazează pe proiecţiile privind evoluţiile macroeconomice şi de randament formulate pentru fiecare clasă de active luată în considerare, dar şi pe utilizarea instrumentelor statistice pentru determinarea distribuţiei de probabilităţi a randamentelor ce urmează a fi obţinute de alocarea respectivă. După determinarea alocării, urmează alegerea instrumentelor de piaţă cele mai eficiente pentru implementarea acesteia.

Această etapă este critică pentru succesul administrării portofoliului, pentru că instrumentele alese trebuie să asigure: costuri de administrare mici, lichiditate constantă, corelaţie sustenabilă cu obiectivele investiţionale avute în vedere. Selectarea serviciilor de tranzacţionare (broker sau platformă) este, de asemenea, critică pentru succesul implementării alocării strategice prin costurile de tranzacţionare pe care acestea le presupun. Toate aceste etape au ca scop optimizarea costurilor de implementare şi administrare a soluţiei investiţionale respective, spre facilitarea obţinerii randamentelor propuse.

Odată negociat comisionul de administrare, relaţia dintre investitor şi administratorul de fonduri poate fi formalizată prin semnarea unui contract de administrare a investiţiilor. Ulterior, implementarea alocării strategice agreată prin execuţia tranzacţiilor este foarte importantă pentru atingerea obiectivelor.

În funcţie de modul de lucru agreat, monitorizarea rezultatelor obţinute, dar şi reanalizarea condiţiilor macroeconomice se pot face cu o anumită frecvenţă specifică. Astfel, la intervale regulate, investitorul şi administratorul portofoliului analizează împreună rezultatele obţinute şi sustenabilitatea ipotezelor formulate iniţial, precum şi evoluţia condiţiilor macroeconomice şi a pieţelor financiare. În funcţie de concluziile trase, soluţia investiţională iniţial implementată poate fi amendată, pentru a asigura cele mai bune condiţii pentru îndeplinirea pe termen lung a obiectivelor de randament stabilite.

La Certinvest oferim servicii de administrare a portofoliilor private în structura mai sus descrisă.

Considerăm că în aceşti parametri pot fi furnizate soluţii investiţionale eficiente pe termen lung şi este asigurată în mod optimal protejarea intereselor investitorilor.

Cosmin Mizof, CFA, CAIA - Expert Certinvest

×
Subiecte în articol: Jurnalul Bursier