x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Cum puteți tranzacționa sau investi în indicele Dow Jones?

Cum puteți tranzacționa sau investi în indicele Dow Jones?

30 Iun 2022   •   13:04
Cum puteți tranzacționa sau investi în indicele Dow Jones?

Există mai multe modalități de a obține expunere la indicele Dow Jones Industrial Average (DJI). Toate aceste metode au avantajele și dezavantajele lor, așa că o puteți alege pe cea care vi se potrivește cel mai bine.

Indicele Dow Jones, sau Dow pe scurt, este unul dintre cei mai bine cotați din lume și a devenit sinonim cu piețele financiare în general. Când oamenii spun că piața a crescut sau a scăzut cu un anumit număr de puncte, există șanse mari să se refere la schimbări în Dow.

Dow Jones Industrial Average este cel mai vechi indice bursier. A fost lansat în 1896 de Charles Dow și Edward Jones, fondatorii Wall Street Journal și ai companiei Dow Jones.

Cele 30 de acțiuni din indice sunt printre cele mai mari companii din lume și sunt toate listate la Bursa de Valori din New York (NYSE). Ponderea se bazează mai degrabă pe prețul acțiunilor decât pe capitalizarea pieței – spre deosebire de majoritatea indicilor de acțiuni de astăzi. Compoziția indicelui este stabilită de o comisie.

Indicele Dow Jones oferă de obicei investitorilor un grad ridicat de lichiditate. Acesta răspunde bine la volatilitatea piețelor americane, la analiza tehnică și la nivelurile de suport și rezistență de referință, precum și la ceea ce traderii consideră niveluri „psihologice” importante.

Iată cele 3 moduri principale prin care puteți tranzacționa sau investi în indicele Dow Jones.

Tranzacționați direct pe indicele Dow Jones

Traderii aleg să tranzacționeze indicele Dow Jones direct, deoarece acesta nu se concentrează doar pe o acțiune individuală. Ei tranzacționează concomitent un „grup” de acțiuni din SUA și astfel, într-o oarecare măsură, sunt protejați de volatilitatea oricărei companii, menținând în același timp expunerea la piața bursieră din SUA.

Printr-o companie de brokeraj online, puteți tranzacționa toate componentele Dow Jones direct și dintr-o singură poziție. Veți face acest lucru speculând fluctuatiile indicelui Dow Jones pe platformele de tranzacționare, pe care îl găsiți sub numele „Wall Street” sau „USA30” sau „DJI30”.

Nu numai că veți obține o expunere directă la Dow Jones în acest fel, dar este și mai lichid decât tranzacționarea lui în alte moduri.

Pentru a lua o poziție directă pe indicele Dow Jones, nu veți deține absolut nicio acțiune a companiei. În schimb, veți tranzacționa folosind derivate cu efect de levier, cum ar fi CFD-urile.

Cu instrumente derivate, puteți tranzacționa long (“Buy” sau cumpărare) sau short (“Sell” sau vânzare) pe prețul activului suport. Veti avea nevoie de doar 5% din valoarea de piață a indicelui pentru a deschide o poziție (marja), conform ultimelor reglementări ESMA.

Așa numitul ‘efect de levier’ este o armă cu două tăișuri, pentru că poate amplifica atât profiturile, cât si pierderile. Profit/Loss se calculează la expunerea totală, nu doar la colateralul blocat în poziție.

Dacă decideți să tranzacționati CFD-urile, este bine de știut că acestea sunt fără comision atunci când tranzacționați indicele Dow Jones, deoarece taxele sunt incluse în spread.

Tranzacționați sau investiți în ETF-uri ce urmăresc indicele Dow Jones

Puteți obține o expunere largă pe întregul indice Dow Jones tranzacționând sau investind într-un ETF (Exchange-Traded Fund) care urmărește prețul indicelui Dow Jones. Aceasta înseamnă că nu veți tranzacționa pe prețul curent al Dow Jones, ci mai degrabă pe prețul ETF-ului, calculat pe baza valorii activelor nete.

Investiția în ETF-uri Dow Jones înseamnă că investitorii câștigă expunere la întregul indice pe termen lung, cu o singură tranzacție. Puteți face acest lucru pe o platformă de tranzacționare a acțiunilor. Aici veți cumpăra în avans, pe baza valorii totale a ETF-ului bazat pe Dow Jones, și vă puteți pastra poziția cât timp doriți.

Deoarece un ETF vă va oferi simultan expunere la mai multe acțiuni legate de Dow Jones, aceasta poate fi o modalitate convenabilă și simplă de a urmări indicele.

De asemenea, puteți tranzacționa ETF-uri Dow Jones cu efect de levier prin intermediul CFD-urilor, dar rețineți că acest lucru oferă lichiditate mai mică și spread-uri mai mari decât tranzacționarea directă a indicelui, descrisă mai sus. Din nou, profitul sau pierderea sunt calculate la valoarea totală a pozitiei.

Tranzacționați sau investiți în acțiunile indicelui Dow Jones

De asemenea, puteți tranzacționa sau investi în acțiunile reale listate pe indicele Dow Jones, precum acțiuni Apple sau Microsoft.

Aici, vă puteți concentra pe tranzacționarea anumitor acțiuni Dow Jones fără a fi expus la întregul indice. Aceasta înseamnă că vă puteți alege acțiunile pe baza strategiei dvs. personale de tranzacționare.

Atunci când investiți în acțiuni din SUA, dețineți direct acțiunile companiei și cel mai probabil veți avea comisioane zero de tranzaționare.

Cu toate acestea, dacă aveți în vedere o anumită companie Dow Jones, dar nu doriți să preluați proprietatea asupra acțiunilor reale, puteți tranzacționa și companiile Dow Jones folosind CFD-uri (Contractul de diferență). Asta inseamna ca puteti specula si declinul  - ceea ce nu puteți face cu tranzacționarea cu acțiuni.

Iață ce trebuie să știți despre indicele Dow Jones, înainte de a investi

Există traderi care își petrec viața studiind indicele Dow Jones și, pe bună dreptate, pentru că sunt multe de știut! Iată câteva lucruri pe care ar trebui să le știți înainte de a tranzacționa sau a investi în indicele Dow Jones:

Ce mișcă prețul indicelui Dow Jones?

Dacă doriți să tranzacționați indicele Dow Jones pe termen scurt cu mai multe șanse de succes, va trebui să deschideți și să închideți pozițiile la momentul potrivit. Pentru aceasta, este esențial să aveți o bună înțelegere a ceea ce mișcă prețul indicelui Dow Jones.

Iată câțiva dintre principalii factori care vor determina creșterea sau scăderea prețului indicelui Dow Jones:

  • Puterea dolarului. Rezistența dolarului american va avea un efect asupra prețului Dow Jones. Adesea, un dolar puternic înseamnă că indicele va crește în valoare, în timp ce un dolar mai slab înseamnă, în general, că va scădea.
  • Valoarea acțiunilor companiilor Dow Jones. Deoarece indicele Dow Jones este format din companii listate la Bursa de Valori din New York (NYSE) și NASDAQ, prețurile acțiunilor respectivelor companii vor afecta la rândul lor prețul indicelui. Întrucât este un indice ponderat, performanța companiilor cu un preț mai mare al acțiunilor va avea un efect mai mare asupra valorii indicelui comparativ cu cele cu prețuri mai mici ale acțiunilor.
  • Rapoartele de venit. Similar prețurilor acțiunilor obișnuite, rapoartele de venit ale companiilor Dow Jones vor afecta indicele. Câștigurile peste estimări ale companiilor mari care sunt puternic ponderate în Dow Jones vor cauza adesea o creștere a prețului indicelui, iar rapoartele slabe vor însemna de obicei o scădere.
  • Evenimente economice. Nu doar companiile indicelui în sine afectează Dow Jones, ci și factorii macroeconomici pot juca un rol. Orice factor geopolitic care va afecta prețul dolarului va afecta probabil și prețul Dow Jones.
  • Știri. Știrile vizualizate pe scară largă, atât pozitive, cât și negative, vor afecta prețul indicelui. Știrile despre anunțurile băncii centrale, schimbările aduse politicii fiscale în state și raportarea unor evenimente mari, cum ar fi evoluțiile legate de Coronavirus sau alegerile prezidențiale, toate vor mișca valoarea indicelui Dow Jones.

Cum se calculează prețul indicelui Dow Jones?

Indicele Dow Jones Industrial Average (sau „Dow Jones” sau „Dow” pe scurt) este o colecție a celor mai mari acțiuni de top de pe NYSE și NASDAQ. Este un indice ponderat în funcție de preț. Aceasta înseamnă că prețurile acțiunilor afectează ponderarea indicelui în ordine descrescătoare. Așadar, acțiunile mai scumpe precum Apple vor contribui într-o mai mare măsură pentru a determina prețul Dow Jones, față de acțiunile cu prețuri mai mici.

Pentru a determina prețul Dow Jones, prețurile acțiunilor companiilor din indice sunt adunate și împărțite la un număr special calculat. Acțiunile acestor companii vor avea ponderi diferite, fiecare în funcție de cât de mare este prețul acțiunilor lor. Aceasta înseamnă că modificările bruște ale prețului acțiunilor unor companii precum Apple vor afecta prețul indicelui. Astfel de schimbări se pot întâmpla în ziua în care sunt publicate rapoartele privind veniturile, care pot afecta semnificativ prețul Dow Jones.

Care este programul de tranzacționare Dow Jones?

Companiile Dow sunt toate listate la Bursa de Valori din New York (NYSE) sau NASDAQ, ambele tranzacționându-se între orele 16:30 și 23:00 ora României.

Puteți tranzacționa indicele Dow Jones 24 de ore pe zi folosind platforme și aplicații de tranzacționare și puteți monitoriza modificările prețurilor cu graficul Dow Jones în timp real.

Ce este Dow Jones Transportation Average?

Dow Jones Transportation Average este un indice de 20 de companii care furnizează servicii de transport. Fondată de Charles Dow la 3 iulie 1884, este mai veche decât Dow Jones Industrial Average. Se calculează pe aceeași bază ca media industrială.

Ce este Dow Jones Utility Average?

Dow Jones Utility Average este un indice de 15 companii care furnizează energie electrică și gaze naturale consumatorilor din Statele Unite. A fost creat în 1929, când toate acțiunile ale companiilor de utilități au fost eliminate din Dow Jones Industrial Average.


DECLINAREA RESPONSABILITĂȚII: Informațiile prezentate aici nu reprezintă un sfat investițional. Informațiile din acest material au scop informativ și, ca atare, nu au fost pregătite în conformitate cu cerințele legale concepute pentru a promova independența cercetării în domeniul investițiilor.

Utilizatorii/cititorii nu ar trebui să se bazeze exclusiv pe informațiile prezentate aici și ar trebui să facă propriile lor cercetări/analize. Performanța și previziunile anterioare nu sunt indicatori de încredere ai rezultatelor viitoare.


 

×