Beneficiarii fondurilor europene se plâng de piedici nenumărate, care îngreunează implementarea proiectelor. Cu toate acestea, ministrul Marius Nica susţine că rata de absorbţie va creşte la 80% până la sfârşitul anului.
Regulile sunt modificate „în timpul jocului”, instrucţiunile lunare schimbă permanent procesul de raportare, ghidul solicitantului se poate modifica oricând, după bunul plac al celor care pot interveni în stabilirea regulilor, deşi proiectele au fost aprobate şi imple-mentarea a început. În afară de procedura extrem de complicată, de birocraţia extremă şi tonele de hârtie care se cer, apar aberaţii, precum clauza suspensivă, care permit Autorităţii de Manage¬ment (AM) să rezilieze contracte unilateral, după ce au fost făcute cheltuieli. De asemenea, dacă există omisiuni ale celor care verifică documentele, acestea pot bloca finanţarea. Într-o situaţie de acest gen, beneficiarul n-are decât să conteste deciziile şi să aştepte, doar că, în acest timp, trebuie să implementeze proiectele, pentru că altfel riscă să piardă toţi banii. De fapt, oricine se aventurează în hazardul proiectelor cu finanţare europeană riscă să piardă toţi banii, chiar şi după ce şi-a încheiat proiectul şi-au venit rambursările, pentru că există posibilitatea ca la audit să i se ceară toţi banii înapoi. Şi aceasta cu toate că documentele au fost aprobate de echipe diferite de experţi.
Optimism şi promisiuni
În lipsa rezolvării tuturor acestor probleme de care antreprenorii se plâng, România riscă să nu reuşescă să atragă cele peste 43 de miliarde de euro care vor veni de la Uniunea Europeană în perioada 2015-2020. Deocamdată trebuie să ne mulţumim cu promisiuni. Ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, susţine că rata de absorbţie a fondurilor structurale şi de coeziune a ajuns la 53,12% la 31 martie.
România va putea avea, însă, un nivel de absorbţie între 60% şi 80% de-abia la sfârşitul acestui an. Plăţi le totale efectuate către beneficiari, care includ prefinanţări şi rambursări, s-au ridicat la aproximativ 12 miliarde de euro, din care contribuţia UE a fost de 10,76 miliarde de euro, în primele trei luni ale anului.
”Pornesc de la ideea că putem avea o rată de absorbţie care să se încadreze în acest an în intervalul 60-80%. În acest sens, depunem eforturi susţinute, în continuare, având în vedere că 2015 este ultimul an în care mai putem cheltui fondurile alocate de Uniunea Europeană pentru perioada de programare 2007-2013”.
Marius Nica, Ministrul Fondurilor Europene
Decalogul schimbărilor
1. Simplificarea foii de parcurs în procesul de accesare a fondu¬rilor;
2. Eliminarea clauzei suspensive;
3. Renunţarea la tăierile nejustificate de buget;
4. Eliminarea funcţionarilor care s-au dovedit incompetenţi;
5.Practică unitară din partea Organismelor Intermediare Regionale (OIR);
6. Renunţarea la modificarea regulilor „în timpul jocului”, a modificării instrucţiunilor lunare care schimbă permanent procesul de raportare.
7. O alocare eficientă a fondurilor, între axele de finanțare;
8. Reducerea birocraţiei în cadrul procedurilor de raportare;
9. Accent mai mare pe eficienţa proiectelor şi mai puţin pe proceduri;
10. Introducerea regulilor preventive, în locul celor punitive, printr-o schimbare a legislaţiei.