x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii FMI: Locuințele se vor ieftini cu până la 25% în următorii trei ani

FMI: Locuințele se vor ieftini cu până la 25% în următorii trei ani

12 Oct 2022   •   09:27
FMI: Locuințele se vor ieftini cu până la 25% în următorii trei ani

FMI estimează că prețurile locuințelor vor scădea în următorii trei ani cu până la 10% în statele dezvoltate și cu până la 25% în cele emergente, se arată în raportul "Stabilitatea Financiară Globală", scrie EFE.

Motivul ieftinirilor de pe piața imobliară se regăsește în majorarea dobânzilor de referință, decise de băncile centrale pentru a contracara inflația galopantă, ceea ce duce la creșterea costului creditelor. 

"Multe economii avansate şi pieţe emergente se pot confrunta cu riscuri legate de piaţa locuinţelor pe măsură ce cresc ratele ipotecare şi se înăspresc condiţiile de creditare, ceea ce îi afectează pe posibilii împrumutaţi de pe piaţă", spune directorul financiar al FMI, Tobias Adrian.

Creșterea ratelor la ipoteci și a costurilor de îndatorare, în contextul condițiilor mai stricte de creditare, ar putea provoca "o puternică scădere a preţurilor locuinţelor", mai ales în statele unde cea mai mare parte a datoriei ipotecare sunt cu rate variabile.

Costurile locuințelor au crecut cu circa 20% de la începutul pandemiei de  COVID-19 în unele țări datorită dobânzilor mici de referință și reducerea stocurilor. 

Totodată, analiștii estimează că scăderea sectorului imobliar în China a dus la falimentele dezvoltatorilor, iar acestea s-ar putea  extinde și la sectorul bancar pe piața asiatică.

Însă sectorul bancar din țările dezvoltate vor fi mai resitente încă până la 29% dintre băncile din țările în curs de dezvoltare vor fi afectate. 

Recomandări FMI

Fondul Monetar Internațional cere băncilor centrale să ia acțiuni ferme pentru reducerea inflației și să comunice clar deciziile pentru a păstra credibilitatea și a evita volatilitatea pieței. 

Totodată, instituțiile financiare și politicienii trebuie să ia  măsuri macroprudenţiale, intervenţii pe piaţa valutară şi măsuri de fluxuri de capital.
 

×
Subiecte în articol: FMI imobiliare