x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Investițiile jucătorilor de pe piețele financiare nebancare au migrat spre titlurile de stat

Investițiile jucătorilor de pe piețele financiare nebancare au migrat spre titlurile de stat

de Adrian Stoica    |    13 Aug 2021   •   07:20
Investițiile jucătorilor de pe piețele financiare nebancare au migrat spre titlurile de stat

În contextul impactului sever al pandemiei de COVID-19 asupra economiei globale și al efectelor fenomenului de contagiune economică este important de analizat care este gradul de interconectare, la nivel local, al piețelor financiare nebancare, precum și modul în care poate acesta favoriza răspândirea tensiunilor economice generate de criza sanitară. Datele ASF arată că, la sfârșitul anului trecut, pentru piața de capital, piața asigurărilor și fondurile de pensii principala expunere la risc este față de statul român.

 

Prima ediție pentru anul 2021 a Raportului privind stabilitatea piețelor financiare nebancare, elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), abordează analiza expunerilor bilanțiere între sectoare sau între entități individuale, ca metodă utilizată pentru monitorizarea nivelului de interconectare între piețe. Pentru entitățile care activează pe piețele financiare nebancare, majoritatea acestora fiind investitori instituționali, sunt relevante expunerea față de câteva clase principale de active și piețele pe care acestea se tranzacționează: titluri de stat, depozite bancare sau acțiuni. Specificul activității asigurătorilor, fondurilor de investiții și de pensii face ca activele financiare deținute să aibă un rol extrem de important pentru capacitatea acestora de a-și respecta obligațiile asumate față de asigurați/investitori/participanți. Totodată, un șoc resimțit de unul dintre emitenții de astfel de instrumente sau de una dintre piețele pe care acestea se tranzacționează, cu pondere semnificativă în activele agregate la nivelul unuia dintre sectoarele financiare nebancare supravegheate de ASF, ar putea avea implicit efect asupra performanței sau stabilității sectorului respectiv. 

 

Rețeaua expunerilor entităților din piețele financiare nebancare pe tipuri de active (31.12.2020)

Sursa: calcule ASF

Expunerea față de sectorul bancar, redusă

 

Piața de capital - reprezentată de fondurile deschise și închise de investiții, de Fondul Proprietatea și de societățile de investiții financiare - deținea o pondere de circa 27% în acțiuni cotate la 31 decembrie 2020. În același timp, pensiile private (fondurile de pensii administrate privat și fondurile de pensii facultative) dețineau în  portofoliul investițional un procent de aproximativ 22% în acțiuni cotate. Piața asigurărilor, compusă din companiile de asigurări active la 31 decembrie 2020, a investit un procent de 0,4% în acțiuni cotate. În raport cu sectorul bancar, expunerile fondurilor de pensii private și ale companiilor de asigurare sunt scăzute, acestea deținând ponderi de 1% și, respectiv 2% în depozitele bancare. O expunere mai ridicată o înregistrează organismele de plasament colectiv, care dețin o pondere de 10% în depozite bancare. „Din datele analizate de experții noștri rezultă că interconectarea entităților supravegheate de către ASF cu piețele bursiere are o dimensiune medie. Iar prin prisma activelor bilanțiere, concluzionăm că nivelul de interconectare a fondurilor de pensii private și a companiilor de asigurare cu sistemul bancar este unul redus. Concluzia generală a acestei analize este că, pe perioada crizei economice provocate de pandemie, aversiunea la risc a investitorilor s-a manifestat printr-o migrație a acestora dinspre piețele de acțiuni înspre titlurile de stat”, a declarat, pentru Jurnalul, președintele Autorității de Supraveghere Financiară, prof. univ. dr. Nicu Marcu.

 

Fondurile de pensii private, 67% din active plasate în titluri de stat


Într-adevăr, rețeaua expunerilor entităților din piețele financiare nebancare arată că, în cazul tuturor celor trei sectoare financiare nebancare supravegheate de ASF, principala expunere la risc este față de statul român, prin intermediul obligațiunilor suverane deținute în portofoliu. Titlurile de stat sunt deținute în portofoliile investiționale ale organismelor de plasament colectiv în procent de circa 26%, în procent de 67% se regăsesc în structura investițională a fondurilor de pensii private, iar societățile de asigurare au investit 42% din activele lor în titluri de stat. Din perspectiva asigurării stabilității financiare, monitorizarea interconectării piețelor financiare nebancare, prin prisma deținerilor bilanțiere, este cu atât mai importantă cu cât poate contribui la identificarea migrării riscurilor între cele trei piețe. „În acest sens, dezvoltarea unui cadru pentru supravegherea integrată a piețelor este unul dintre obiectivele majore stabilite de ASF în cadrul strategiei sale pentru perioada următoare”, a mai precizat președintele ASF, Nicu Marcu.

×