x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Isărescu: Băncile mai au loc să reducă dobânzile la credite

Isărescu: Băncile mai au loc să reducă dobânzile la credite

de Agerpres    |    30 Mar 2014   •   21:02
Isărescu: Băncile mai au loc să reducă dobânzile la credite
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Creditarea va reveni pe plus în câteva luni, având în vedere că asistăm la o intensificare a promovării creditelor, iar o parte din banii eliberaţi prin reducerea rezervelor minime obligatorii atât la lei, cât şi la valută de la începutul acestui an au mers către sporirea creditării, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Consiliul de Administraţie al BNR a decis, vineri, menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la 3,5% pe an. CA al BNR a hotărât şi păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii (RMO) aplicabile pasivelor în lei şi în valută, la 12 şi respectiv 18 la sută. Isărescu spune că băncile comerciale mai au loc de reducere a dobânzilor la credite, deşi BNR a decis menţinerea dobânzii de politică monetară la 3,5% pe an. El a spus că această teorie se explică prin evoluţia a doi factori: lichiditatea din piaţă, în surplus, şi marjele dintre dobânzile active şi cele pasive, care sunt încă ridicate.

RMO vor scădea la 2%
BNR urmăreşte impactul pe care l-a avut în piaţa bancară reducerea rezervelor minime obligatorii operată în data de 8 ianuarie 2014, având în vedere că BNR îşi menţine obiectivul de reducere a acestor rezerve la nivelul din ţările UE, de 2%, într-un interval de timp rezonabil. În acest moment, însă, având în vedere că lichiditatea din piaţă este ridicată, iar dobânzile interbancare pe termen scurt ajung şi la 0,5%, guvernatorul susţine că trebuie să mai aştepte cu o nouă reducere a rezervelor.
“Nu văd România în Uniunea Bancară Europeană sau să treacă spre euro cu un asemenea nivel al rezervelor minime obligatorii. Noi ne propunem acest lucru (n.r. ­ reducerea rezervelor), dar uitaţi că, din foarte multe considerente, creditarea în lei, chiar dacă a luat-o la drum, merge destul de greu”, susţine guvernatorul BNR. Acesta a afirmat că a atras atenţia bancherilor deseori cu privire la excesul de lichiditate din piaţă care împiedică BNR să reducă rezervele.
“De un an le tot spun: Aveţi bani! În afară de surplusul de lichiditate care există pe piaţă, dobânzile se duc în jos spre 0,5% pe piaţa monetară, mai aveţi un sac de bani în lei şi în valută în rezervele minime obligatorii în lei şi în valută. Suntem gata să le reducem când veţi da semnale clare sau veţi absorbi acest exces de lichiditate”, a mai spus guvernatorul BNR.

×