x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Jurnalul bursier: Bugetul personal fugărit de inflație

Jurnalul bursier: Bugetul personal fugărit de inflație

02 Sep 2019   •   08:00
Jurnalul bursier: Bugetul personal fugărit de inflație

Conform Institutului Naţional de Statistică, preţurile de consum în luna iulie 2019 -  comparativ cu cele din luna iulie 2018 - au crescut cu 4,1% pe zona mărfurilor alimentare și a serviciilor, efectul inflaţiei fiind resimţit de fiecare dintre noi, de la o lună la alta. În aceste condiţii, este clar că trebuie să găsim soluţii de creștere a veniturilor, astfel încât să acoperim această erodare continuă a acestora.

Cu un  asemenea ritm de scădere a puterii de cumpărare, suntem tentaţi să achiziționăm ACUM produsele de care știm sigur că vom avea nevoie în viitorul apropiat.

Astfel, de multe ori ne dezechilibrăm bugetul personal din cauza unor achiziții despre care credem – pe baza evoluțiilor anterioare – că este posibil să nu ni le mai permitem în viitor și pentru care facem un efort financiar mai mare în prezent.

În acest mod, deprecierea monedei naționale modifică comportamentele individuale atât în ceea ce privește consumul, cât și economisirea, și nu de puține ori ne aduce bugetul pe „avarie”.

Că o consecință firească, indivizii vor caută investiții pe termen scurt, speculative, care să le aducă profit imediat pentru că economiile puse „la saltea” sau depuse într-un cont bancar nu ne vor acoperi această „gaură bugetară”, știut fiind faptul că dobânzile sunt net inferioare ratei inflaţiei.

Deci unde fugim din calea inflaţiei?

O variantă poate fi și angajarea unui al doilea job, ce ne poate garanta completarea venitului lunar, dar asta presupune un efort în plus și diminuarea timpului pe care l-am putea petrece cu familia sau cu cei dragi.

Dar de ce să muncim noi şi să nu ne punem economiile la muncă?

Singurul „refugiu real” din calea inflaţiei îl reprezintă investiţiile pe termen mediu sau lung; pentru aceia care dispun de un capital mai mare, poate că imobiliarele reprezintă un beneficiu, cum la fel de bine, pentru aceia care doresc să economisească constant o sumă din bugetul personal, achiziționarea de aur și obiecte de artă sau investiţiile în fondurile mutuale sunt alte două opţiuni care pot fi câștigătoare.

Lăsându-vă banii economisiţi să muncească în locul dumneavoastră, aceștia pot genera în timp alte sume de bani. Investițiile se fac cu banii economisiți, iar dacă bugetul nu vă permite o astfel de investiţie, împrumutarea unei sume de bani pentru acest scop poate fi o greșeală, cu excepția cazului în care sunteți un investitor experimentat, ce este dispus să își asume o astfel de decizie.

Pentru aceia care vor să îşi îndrepte atenţia către fondurile de investiţii, înainte de a lua decizia unei prime subscrieri, ar fi util să cunoască regulile de bază din această industrie:

  • Stabiliţi de la început suma pe care o veţi putea economisi constant;
  • Alegeţi atent fondul mutual în care doriți să investiţi, în funcţie de riscul pe care sunteţi dispuși să vi-l asumați, obiectivul financiar propus, și de perioada în care veți deține investiția (pentru început, recomandate sunt plasamentele în investiţii simple, pe care să le puteţi înţelege și le puteţi urmări evoluţia);
  • Cunoașteți avantajele, dezavantajele și riscurile asociate investiţiilor efectuate – în cazul asumării unor riscuri ridicate, fiţi pregătit să vă asumaţi și pierderi din investitţa inițială;
  • Citiți documentele de emisiune ale fondurilor (Prospectul de emisiune, Regulile Fondului, Informațiile cheie destinate investitorilor - DICI), precum și rapoartele semestriale/anuale;
  • Gestionați riscul și creșteți profiturile obținute prin diversificarea portofoliului într-o varietate de instrumente financiare;
  • Țineți seama de faptul că performanțele anterioare ale fondurilor nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. 

O investiție este o experiență trăită individual, construită pe baza economiilor personale și a cunoștințelor acumulate, dar și folosindu-te de expertiza profesioniștilor, care te pot informa, dar care nu pot lua decizii în numele tău. Important este să cauți variantele cele mai accesibile și profitabile pentru a avea resurse atunci când prețurile cresc constant.

Alina Huidumac-Petrescu – Director portofolii private, Certinvest

 

×
Subiecte în articol: Jurnalul Bursier