x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Jurnalul bursier. Câteva suprize plăcute la un an după Ordonanța 114

Jurnalul bursier. Câteva suprize plăcute la un an după Ordonanța 114

23 Dec 2019   •   08:10
Jurnalul bursier. Câteva suprize plăcute la un an după Ordonanța 114

Zilele trecute s-au împlinit 12 luni de la publicarea “celebrei“ Ordonanțe care instituia taxe suplimentare companiilor din domeniul energetic, telecomunicațiilor, bancar și care instituia o nevoie de capital uriașă companiilor care administrau fondurile de pensii pilon 2.

Urmarea s-a văzut pe Bursa de Valori imediat ulterior apariției Ordonanței. Toți indicii bursieri au suferit corecții importante în perioada următoare, iar valoarea companiilor din domeniile menționate anterior de asemenea s-a diminuat semnificativ. Au urmat perioade de turbulențe pentru că, printre altele, multe aspecte ale Ordonanței păreau neclare/interpretabile.

Astăzi, putem trage câteva concluzii:

-toate companiile afectate în urmă cu un an au recuperat pierderile, unele dintre ele înregistrând randamente de peste 40% .

-principalii indici bursieri au înregistrat randamente de  peste 40% ;

Pe lângă aceste constatări, eram foarte aproape zilele trecute să constatăm că statul român va refuza acordarea de dividende suplimentare la compania Hidroelectrica,sperând într-un semnal clar în această direcție. Nu a fost să fie, iar statul a socotit că e mai bine să încaseze dividende suplimentare. Ne punem întrebarea cum se vor descurca acele companii unde statul este acționar majoritar când va veni momentul necesar al investițiilor semnificative. Așteptăm decizia și în cazul Nuclearelectrica, cu speranța că poate se va schimba strategia dividendelor suplimentare ale acționarului majoritar din aceste companii.

Însă - trebuie să mai constatăm unele lucruri extrem de importante petrecute în 2019, care în opinia mea au dat un impuls suplimentar randamentelor demne de apreciat ale BVB (principalul indice bursier a înregistrat a II-a cea mai mare creștere anul acesta din Europa, după principalul indice bursier de la Atena).

Dobândirea statutului de piață emergentă a fost o decizie extrem de importantă pentru piața noastră de capital, chiar dacă intrarea în vigoare se va realiza începând cu septembrie 2020 și doar pentru 3 companii din indicele BET (TLV, BRD și SNG) .

Poate cel mai important aspect pe care l-am constatat în partea a II-a a anului 2019 se referă la conștientizarea a ceea ce poate să facă piața de capital pentru companiile din România. Astfel, peste 10 companii au lansat în partea a II-a a anului emisiuni de obligațiuni listate la BVB. Aceste companii au înțeles că BURSA de VALORI poate să le acorde bani necesari finanțării activităților prin mecanismul împrumutului obligatar, care pe lângă simplitatea și rapiditatea procesului de obținere, creează o publicitate extrem de utilă acestor companii.

Așa încât în partea a II-a a anului au venit la Bursă, cu propriile obligațiuni, companii precum Autonom, Doctor Leahu, Patria Bank, Ascendia, Capital Leasing IFN, MW Green Power Export,  BT Leasing, BCR, Raiffeisen Bank, Golden Foods, Qualitance, Artprint. Din cunoștințele subsemnatului, se mai pregătesc și alte emisiuni în perioada următoare, aspect care nu poate decât să fie îmbucurător.

Chiar dacă cele mai multe dintre companiile menționate anterior au ales să realizeze emisiuni de obligațiuni private (care se adresează către maxim 149 de persoane în procesul de atragere de subscrieri) datorită rapidității procesului în sine și a costurilor mai reduse, notorietatea acestora a depășit așteptările tuturor, având în acest moment instrumente din varii domenii de activitate, cu dobânzi, maturități și valute diferite .

Prin listarea emisiunilor de obligațiuni, acestea au devenit disponibile publicului, dar și investitorilor, care căutau în ultimii ani instrumente de acest fel doar peste granițele țării. Un mare merit îl au societățile de servicii de investiții financiare și societățile de administrare de investiții care prin eforturilelor au convins societățile comerciale în cauza de ceea ce  poate să le ofere Bursa de Valori.

Horia Gustă,

Director General - Certinvest

×
Subiecte în articol: Jurnalul Bursier