Să pornim cu un exemplu practic! La sfârșitul lunii iulie 2019 un prieten, care a ales să investească pe piețe externe în mod individual în urmă cu ceva vreme, m-a contactat spunându-mi că intentionează să își lichideze toate deținerile în instrumente financiare de pe pieţele externe. Motivul: starea de panică ce îl cuprinsese în legătură cu cele mai recente evoluții de pe piețele financiare. După cum putem observa în graficul alăturat, în acel moment piețele globale (ilustrate prin principalul indice al pieței americane S&P 500) treceau printr-un moment de volatilitate.
În ciuda recomandării mele de a amâna această decizie până în momentul în care emoțiile se vor fi atenuat, iar piețele vor fi demonstrat un trend stabil, prietenul a insistat asupra deciziei sale procedând la lichidizarea integrală a portofoliului său. Astăzi, 2 luni mai târziu, se poate constata că decizia sa de lichidizare a portofoliului a fost eronată, piețele revenind în zona maximelor înregistrate în cursul verii. În acest moment putem concluziona că decizia luată de prietenul în cauza a fost eronată, motivul principal fiind faptul că aceasta s-a bazat pe emoțiile momentului și nu pe concluzii raționale, așa cum ar fi trebuit. Mai mult decât atât, deși prietenul în cauza ar fi putut beneficia de serviciile unui administrator de fonduri, acesta nu a dorit să folosească expertiza acestuia în procesul său decizional, luând decizia în mod individual.
Ce s-ar fi întâmplat dacă persoana din exemplul de mai sus ar fi folosit în acel moment expertiza administratorului de investițîi?
În primul rând acesta ar fi încercat să-i distragă atenția de la emoțiile proprii, prezentându-i atât avantajele, cât și dezavantajele deciziei pe care intenționa să o ia.
Scopul principal al acestui exercițiu este în ajutorul clientului, în a-și conștientiza/rationaliza decizia pe care dorește să o ia. În al doilea rând, administratorul de investiții i-ar prezența opinia să profesională cu privire la evoluția piețelor, factorii determinanţi pentru acestea, precum și propriile prognoze cu privire la evoluția ulterioară a acestora. În final, clientul s-ar afla în poziția de a lua o decizie investițională asumată, pe baza tuturor informațiilor la care ar avea acces. În concluzie, ar lua decizia optimă pentru sine la momentul respectiv.
Din exemplul anterior putem afirma că printre avantajele practice în colaborarea cu un administrator de investițîi se regăsesc:
-Controlul emoțiilor: investitorul este în mod invariabil influențat de propriile emoții în procesul decizional; pe de o parte, acest fapt este ușor de înțeles atunci când vorbim de administrarea propriului capital, pe de altă parte, teoria finanțelor comportamentale dezvoltată în ultimii 50 de ani demonstrează acest fapt: oamenii au un comportament irațional în luarea deciziilor investiționale; administratorii de investiții au câteva atuuri în evitarea acestei paradigme; experiența lor, atât în ceea ce privește piețele financiare pe care au activat, cât și profilele de risc și randamentale investitorilor pentru care au lucrat, îi ajută să evalueze situația în mod obiectiv; situația lor este similară cu cea a unui chirurg experimentat: pentru acesta operația pacientului va fi a n-a oară când face acest lucru, pentru pacientul sau este prima dată când trece prin această experiență din punct de vedere emoțional, primul va aborda situația întotdeauna mai bine decât celălalt;
-Expertiză: deși trăim în epoca democratizării informației, inclusiv cea financiară, modul cum aceasta este interpretată și cum va influența evoluția piețelor financiare rămâne apanajul celor cu expertiză și experiență; și din această perspectivă, administratorul de investițîi este clar avantajat de experiența sa în fața investitorului; revenind la comparația cu un doctor, nu există nicio îndoială că acesta va fi mereu în situația de a interpreta cel mai bine evoluția stării de sănătate a unui pacient, precum și eventualele efecte secundare potențiale, comparative cu cel din urmă.
Certinvest recomandă tuturor investitorilor de retail să lucreze cu administratori profesioniști de investiții. Atunci când vor să ia decizii investiționale, trebuie să o facă în deplină cunoştinţă de cauză, în urma utilizării complete a serviciilor unui administrator profesionist de investiții. Acesta este profesonistul în materie de investiții care este remunerat în mod transparent de către client pentru expertiză sa.
Cosmin Mizof, CFA,CAIA - Expert Certinvest