Totodată, se estimează că cererea mondială pentru toate felurile de energie va crește cu 23% în următorii 22 de ani.
"Cererea de energie primară pe plan mondial ar urma să crească semnificativ, cu 23%, până în 2045, ceea ce înseamnă că avem nevoie de toate formele de energie. Avem nevoie de soluţii inovatoare, cum ar fi captarea şi stocarea dioxidului de carbon, şi proiecte pe bază de hidrogen, pe lângă o economie circulară care să utilizeze carbonul, toate opţiunile fiind sprijinite de G20", a explicat Haitham Al Ghais, secretarul general al OPEC.
El a precizat că vor trebui majorate investițiile în petrol pentru a preveni creșterea prețurilor.
"Solicitările de a limita sau de a opri finanţarea noilor proiecte petroliere sunt nerealiste şi nu sunt înţelepte", a afirmat acesta, care a spus însă că emisiile generate de combustibilii fosili trebuie limitate.
Previziunile arată că cererea mondială de petrol va crește cu circa 2,4% în acest an, la 2,35 de milioane de barili pe zi, stimulată de revenirea după restricțiile de circulație din timpul pandemiei de COVID-19. În 2024 se estimează că avansul va depăși un milion de barili pe zi.
Luna trecută, OPEC+ au decis prelungirea limitării producției de petrol și în 2024.
OPEC+ include cele mai mari state exportatoare de petrol, respectiv Algeria, Angola, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Gabon, Guineea Ecuatorială, Iran, Irak, Kuwait, Libia, Nigeria, Republica Congo și Venezuela, la care se adaugă Rusia, Kazahstan, Azerbaidjan, Oman, Mexic, Malaezia, Bahrain, Brunei, Sudan și Sudanul de Sud.