x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Războiul din Ucraina provoacă PRĂBUȘIREA bursei din New York

Războiul din Ucraina provoacă PRĂBUȘIREA bursei din New York

01 Apr 2022   •   16:23
Războiul din Ucraina provoacă PRĂBUȘIREA bursei din New York
Sursa foto: Rawpixel/Getty Images/iStockphoto

Indicele bursier S&P 500 înregistrează cel mai mare declin trimestrial din ultimii doi ani. Acţiunile companiilor americane au închis, joi, cel mai slab trimestru din ultimii doi ani, primele trei luni din 2022 din cauza temerilor față de războiul din Ucraina şi efectelor economice ale acestuia asupra inflaţiei, scrie Reuters.

Deşi optimismul cu privire la un potenţial tratat de pace între cele două ţări beligerante a generat o creştere generală pe acţiuni în prima parte a săptămânii, speranţele s-au evaporat aproape imediat, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret conform căruia importatorii de gaze naturale vor trebui să plătească în ruble. În caz contrar, contractele vor fi reziliate.

Mai mult, Ucraina se pregăteşte pentru o nouă serie de atacuri din partea Rusiei.

În SUA, acţiunile companiilor tech au fost martorele unui selloff considerabil în primul trimestru, care s-a resimţit, de altfel, de-a lungul întregului Wall Street. Indicele Nasdaq Composite a pierdut 1.990 de miliarde de dolari din valoarea de piaţă, cea mai slabă performanţă trimestrială din T4/2018, arată datele Dow Jones Market, citate de MarketWatch.

Capitalizarea cumulată a societăţilor incluse în S&P 500 a scăzut cu 1.460 de miliarde de dolari.

Din 12 companii care au afişat cele mai slabe evoluţii trimestriale înregistrate vreodată, aproape jumătate fac parte din industria tech, numind în acest sens Meta Platforms (Facebook), PayPal şi furnizorul de servicii media şi telecom Charter Communications.

Valoarea de piaţă cumulată a celor 12 societăţi s-a depreciat cu aproape 500 de miliarde de dolari în T1/2022.

Totodată, cu declinuri de 37,8% şi 19,7%, acţiunile Netflix şi Adobe au înregistrat cele mai mari scăderi din T2/2012, respectiv T3/2011.

×
Subiecte în articol: razboi bursa new york sua ucraina