Statisticile arată că pe timpul verii, valoarea și volumele tranzacționate pe burse scad, înregistrându-se adesea și scăderi semnificative de prețuri. De aceea, pentru o vacanță cu adevărat relaxantă, o decizie bună este vânzarea acțiunilor înainte de începerea acesteia.
„Sell in may and go away”, adică „Vinde în mai, și pleacă în vacanță”, este una dintre cele mai cunoscute zicale care circulă printre brokerii și investitorii de pe marile burse, învățându-i că protecția în fața riscului unor eventuale scăderi ale burselor este o condiție pentru o vacanță reușită.
Toate piețele sunt la fel
Chiar dacă nu fac parte din rândul marilor burse internaționale, și investitorii de pe Bursa de Valori București sunt supuși acelorași riscuri de scădere a cotațiilor pe perioada vacanței.
Un astfel de comportament poate fi considerat o regulă, atât pentru marile piețe internaționale, cât și pentru piața de la București, cu mențiunea însă că regula nu este respectată în totalitate. Sunt destule exemplele de creșteri înregistrate în plină perioadă de vacanță, dar și mulți ani în care , în această perioadă, piețele s-au mișcat liniar, fără evoluții ample nici într-o parte, nici în alta.
Pentru piața de capital românească, spre exemplu, statisticile ultimilor cinci ani arată chiar încurajator, deoarece în această perioadă (2010-2014, inclusiv), în timpul verii, indicele BET, care reflectă evoluția de ansamblu a Bursei de Valori București, a înregistrat creșteri în nu mai puțin de patru ani și doar într-un singur an s-a corectat – respectiv, în anul 2011, potrivit lui Laurenţiu Roşoiu.
Paza bună trece primejdia rea
Dincolo de evoluțiile indicilor, statisticile Bursei de Valori București arată clar că în perioada concediilor interesul brokerilor și al investitorilor în a cumpăra sau vinde acțiuni se reduce. Și, cum în lipsa unei cereri susținute prețurile pot intra rapid pe un trend descendent, cea mai bună măsură de protecție și, prin urmare, o condiție esențială pentru o vacanță relaxantă și fără pierderi pe bursă este lichidarea sau diminuarea deținerilor cu grad de risc ridicat.
"Statistic, analizat pe perioade de mai multe zeci de ani, perioada verii este mai puțin intensă în ceea ce privește volumele și valorile tranzacționate, deseori această situație conducând și la scăderi de prețuri" - Laurențiu Roșoiu, director SAI Star Asset Management