x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Tranzacțiile la BVB au crescut cu 37% în primele 5 luni ale anului 2021

Tranzacțiile la BVB au crescut cu 37% în primele 5 luni ale anului 2021

10 Iun 2021   •   17:40
Tranzacțiile la BVB au crescut cu 37% în primele 5 luni ale anului 2021

Valoarea medie zilnică a tranzacțiilor realizate la BVB cu toate tipurile de instrumente financiare s-a dublat în mai față de aprilie. Lichiditatea bursei a crescut cu 37% în primele 5 luni, iar creșterea activității investiționale a dus piață de capital la noi maxime în luna mai.

Investitorii prezenți la Bursă de Valori București (BVB) și-au intensificat activitatea de tranzacționare în luna mai, ceea ce a condus la creșteri ale valorilor medii zilnice pe toate tipurile de instrumente financiare comparativ cu luna aprilie. Pe segmentul de acțiuni, lichiditatea zilnică a fost de 35 milioane lei în mai comparativ cu 33 milioane lei cu o luna în urmă. Cel mai important avans a fost consemnat pe segmenul de instrumente cu venit fix, care a depășit 56 de milioane de lei în mai. Valoarea medie zilnică a tranzacțiilor realizate la BVB cu toate tipurile de instrumente financiare a crescut cu 137% în mai față de aprilie, de la 39,5 milioane lei la 93,9 milioane lei.

Pe ansambul primelor 5 luni, lichiditatea bursei prin prisma valorii medii zilnice de tranzacționare a ajuns la 70,9 milioane lei, în creștere cu 37% față de primele 5 luni ale anului anterior.

Creșterea activității investiționale a dus piață de capital la noi maxime în luna mai. În ședința de tranzacționare din 12 mai, indicele BET a atins un maxim istoric de 11.763 puncte, iar pe 24 mai indicele BET-TR a afișat un record istorice de 19.986 puncte. Luna mai a continuat seria lunară de creșteri cu un avans de 0,8% pentru BET și de 2,8% pentru BET-TR. După primele 5 luni ale anului, BET a crescut cu 16,6%, iar BET-TR cu 18,9%.

„Datele din piață arată că obligațiunile au devenit noile instrumente-vedetă ale bursei, iar valoarea medie zilnică realizată pe segmentul de obligațiuni a crescut semnificativ. Obligațiunile au atras un plus de 50 de milioane de lei într-o singură luna, ceea ce reprezintă un posibil semnal că românii au început să mute banii din depozite și să vină cu ei la bursă, în căutarea unor randamente superioare, fapt întărit de structura lichidității pieței de capital,” a declarat Radu Hanga, Președintele Consiliului de Administrație al Bursei de Valori București.

„Mii de români au devenit pentru prima dată investitori și au început să tranzactioneze la Bursă de Valori București atrași de oportunitățile oferite de companiile listate. În aproape 12 luni, 15.000 de investitori și-au deschis conturi de tranzacționare, după cum arată datele Fondului de Compensare al Investitorilor. Participarea cât mai largă a populației la fenomenul investițional reprezintă unul dintre obiectivele fundamentale ale BVB și ne bucurăm că acest obiectiv este susținut inclusiv de autorități. Perspectivele pe termen mediu de dezvoltare ale bursei arată și un număr în creștere al emitenților de instrumente financiare. În plus, aproape 280 de companii vor putea beneficia de sprijin pentru listare în următorii 5 ani prin Planul Național de Redresare și Reziliența și bursă le poate propulsa dezvoltarea,” a afirmat Adrian Tănase, Directorul General al BVB.

Activitatea investițională la BVB și-a continuat parcursul ascendent în prima parte a anului 2021, după rezultatele record obținute în 2020 când investitorii prezenți pe bursă românească au tranzacționat instrumente financiare în valoare totală de 18,3 miliarde lei, echivalentul a 3,77 miliarde euro. A fost cea mai mare valoare anuală înregistrată vreodată pe segmentul principal al bursei românești și a depășit cu aproape 25% recordul anterior consemnat în anul 2007. În septembrie 2020, România a fost promovată de către furnizorul global de indici FTSE Russell la statutul de Piață Emergența.

Valoarea de piață a companiilor locale listate pe piață principala a BVB a depășit nivelul atins înainte de declanșarea pandemiei de coronavirus. Astfel, capitalizarea societăților românești prezente pe segmentul principal al bursei de la București a ajuns la aproape 120 de miliarde lei, echivalentul a 24 miliarde euro.

Mediafax

×
Subiecte în articol: bursa piata de capital bvb