x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Vești BUNE pentru investitorii la bursă. Parlamentul României a votat legea de simplificare a impozitării

Vești BUNE pentru investitorii la bursă. Parlamentul României a votat legea de simplificare a impozitării

20 Apr 2022   •   13:50
Vești BUNE pentru investitorii la bursă. Parlamentul României a votat legea de simplificare a impozitării
Sursa foto: Rawpixel/Getty Images/iStockphoto

Camera Deputaţilor a votat, astăzi, legea de simplificare a impozitării pentru investitorii pe piaţa autohtonă de capital, prin reţinerea la sursă şi premierea deţinerilor pe o perioadă mai lungă de timp. Legea urmează să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Anterior, proiectul de act normativ a fost votat în Senat. Camera Deputaților este  for decizional în acest caz. 

„Legea este destinată pentru brokerii înregistraţi în România. Brokeri ca Revolut sau eToro nu sunt înregistraţi în România, în acest caz fiecare ar trebui să declare separat câştigurile, aşa cere legea. În practică este complicat de verificat deocamdată, statul român nu are suficiente resurse pentru a verifica cine îşi face datoria de cetăţean şi cine nu“, a dspus Sebastian Burduja, vicepreşedintele Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilorpentru ZF.

Noile prevederi vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023 pentru a nu fi modificat regimul în timpul anului fiscal.

„Vizăm în primul rând reţinerea la sursă a impozitului pentru a nu mai pune investitorul pe drum la ANAF, pe de o parte, şi pentru a nu mai avea o interacţiune a ANAF-ului cu 10.000-12.000 de investitori individuali, ci cu 41 de societăţi de brokeraj şi administratori de fonduri. Doi, reducerea fiscalităţii şi a poverii fiscale în general pentru investitori. Asta înseamnă că nu vom mai declara sau compensa pierderile aferente tranzacţiilor bursiere pierzătoare şi vom impozita tranzacţiile câştigătoare cu 1% pentru titlurile deţinute mai mult de un an şi cu 3% pentru cele deţinute mai puţin de un an. Prin acest lucru, nu doar că reducem fiscalitatea, dar în acelaşi timp stimulăm şi investiţiile pe termen mediu şi lung“, a explicat Sebastian Burduja la Palatul Parlamentului, când a inițiat proiectul.

×
Subiecte în articol: bursa piata de capital impozitare