x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Noul cabinet de la Bucureşti, în atenţia presei internaţionale: "Ponta promite că politica urii a luat sfârşit"

Noul cabinet de la Bucureşti, în atenţia presei internaţionale: "Ponta promite că politica urii a luat sfârşit"

de Istvan Deak    |    22 Dec 2012   •   13:51
Noul cabinet de la Bucureşti, în atenţia presei  internaţionale: "Ponta promite că politica urii a luat sfârşit"
Sursa foto: Intact Images

 Cu noul Guvern, presa internaţională titrează că România a evitat o nouă criză politică, comentând din nou situaţia de la Bucureşti, unde miniştrii Executivului 2 al lui Victor Ponta au fost votaţi vineri de membrii Parlamentului, apoi au depus jurământul.

 
Cotidianul elveţian Neue Zurcher Zeitung remarcă rapiditatea cu care premierul Victor Ponta a reuşit să formeze un nou cabinet. "Desemnat abia luni, Victor Ponta a reuşit deja să prezinte noul Cabinet, iar votul de încredere dat vineri de Parlament a fost o simplă formalitate, în condiţiile în care USL deţine 395 din totalul de 588 de mandate de parlamentari. Contrar intenţiilor iniţiale ale premierului Ponta, partidul minorităţii maghiare (UDMR) nu se regăseşte în noul Guvern şi nici nu va funcţiona ca un partener de coaliţie tăcut. Este prima dată în ultimii ani când UDMR nu are o influenţă directă asupra politicii guvernamentale. Partidul a înţeles să fie până acum o unealtă care înclină balanţa în diferitele coaliţii guvernamentale. Având în vedere că USL poate guverna şi singură, liberalii s-au opus vehement cooptării UDMR. Constituţia României nu prevede un număr fix de parlamentari, astfel că în urma unui sistem complicat numărul lor a crescut de la 471 la 588. Ponta nu a ignorat acest fapt şi a mărit Guvernul cu câţiva miniştri, motivând că pentru fiecare portofoliu al Comisiei Europene trebuie să existe un partener de discuţie în Guvernul român. Mai mult de jumătate dintre miniştrii Cabinetului interimar Ponta I se regăsesc şi în Guvernul Ponta II", mai scriu jurnaliştii din Ţara Cantoanelor. 
 
"Băsescu şi Ponta au parafat un acord prin care se obligă la un comportament civilizat. Hârtia consemnează lucruri evidente, cum ar fi respectul reciproc, adresarea civilizată şi respectarea Constituţiei. Acordul ar trebui să lase impresia la Bruxelles că cei doi certăreţi nu vor să continue prejudicierea României. Modul în care a comentat Ponta acordul pune sub semnul întrebării eficacitatea demersului", consideră NZZ.
 
Conform aşteptărilor
 
"România are un nou Guvern. Parlamentul de la Bucureşti a votat conform aşteptărilor Cabinetul de 27 de persoane propus de premierul socialist Victor Ponta", scrie agenţia austriacă de presă APA, citată de Salzburger Nachrichten. "Prim-ministrul a subliniat că România rămâne pe drumul european şi îşi propune semnarea unui nou acord cu FMI şi UE. El a mai anunţat o reformă a Constituţiei prin care se va micşora Parlamentul, iar anumite competenţe ale instituţiilor statului vor fi redefinite. Printre aceste instituţii se numără Preşedinţia şi Curtea Constituţională. Noul preşedinte urmează să aibă mai puţine atribuţii decât până acum. Cu acest plan, Ponta reacţionează la imixtiunile de până acum ale actualului preşedinte Traian Băsescu în probleme guvernamentale. După viziunea lui Ponta, Curtea Constituţională va fi subordonată Parlamentului, ceea ce ar putea fi interpretat ca o tentativă a Guvernului de a limita libertatea Justiţiei. Cabinetul Ponta II conţine multe nume controversate. Vicepremierul Liviu Dragnea este anchetat pentru o presupusă fraudare a referendumului din iulie. Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, este suspectat că ar avea legătură cu vânzarea transformatoarelor din reţeaua de electricitate a României", scrie APA, în nota deja caracteristică a corespondentului din România.
 
2013, anul Schengen?
 
Cotidianul Der Standard remarcă faptul că "anul 2013 trebuie să fie cel al aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen". "Nici o aderare la Spaţiul Schengen nu a fost amânată aşa mult precum cea a României şi Bulgariei. Din 2007 sunt în aşteptare cele două state ale UE. O emigrare masivă nu poate fi luată în calcul, deoarece cetăţenii celor două ţări sunt deja în număr mare în ţările vestice din UE. în multe ţări, printre care şi Austria, românii şi bulgarii nu sunt catalogaţi cetăţeni europeni, astfel că piaţa muncii rămâne închisă pentru ei. în aceste condiţii, ei vin în număr mare ca turişti şi lucrează la negru. După trei luni părăsesc ţara doar pentru a reveni pentru alte trei luni în condiţii legale", notează jurnaliştii austrieci.
 
Publicaţia economică Wirtschaftsblatt scoate în evidenţă faptul că "de la victoria USL în alegeri, leul românesc s-a apreciat faţa de euro şi a atins cea mai bună cotaţie din ultimele patru luni".
 
Din Germania, Die Zeit observă că  "Guvernul condus de Victor Ponta a câştigat votul de încredere din Parlament". "Cu 402 voturi pentru şi doar 120 împotrivă, parlamentarii de la Bucureşti au asigurat spatele promisiunilor premierului de a revigora economia şi de a respecta disciplina bugetară. La începutul lui ianuarie, parlamentarii vor vota noul buget, prima probă de încercare pentru Cabinetul Ponta. în acelaşi timp o delegaţie FMI şi UE va ateriza la Bucureşti", mai scrie Die Zeit.
 
Din Ungaria, Magyar Nemzet titrează: "Vot de încredere pentru Guvernul Ponta". "Cu o majoritate covârşitoare de voturi pentru, Ponta promite că politica urii a luat sfârşit. El a adăugat că va pune capăt politicii de austeritate şi va încerca să elimine abisurile dintre oamenii învrăjbiţi. UDMR rămâne în afara Guvernului şi se pregăteşte pentru o opoziţie constructivă", scrie mno.hu. "UDMR a spus nu Cabinetului Ponta, însă cu 402 voturi pentru, Guvernul a trecut", punctează cotidianul ungar Nepszava. "Vals UDMR cu Ponta şi Guvernul său. Laszlo Borbely a fost instalat în fruntea Comisiei de Externe din cadrul Camerei Deputaţilor, o apropriere între UDMR şi USL?", se întreabă Magyar Hirlap.
 
S-au liniştit apele
 
Cotidianul Washington Post relevă că învestirea Guvernului de centru-stânga condus de Victor Ponta a pus capăt unei perioade de instabilitate politică la Bucureşti. Semnatarul articolului scrie că votul din Parlament a liniştit temerile privind prelungirea conflictului dintre Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu.
 
"Ponta va trebui să înfrunte critici din partea FMI"
 
Pe de altă parte, jurnaliştii de la Bloomberg şi-au aplecat atenţia asupra problemelor economice cu care se va confrunta noul Guvern şi afirma că premierul va continua colaborarea cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, alături de care va negocia un nou acord financiar în cursul anului viitor.
 
În opinia jurnaliştilor străini, noul Guvern de la Bucureşti nu va întâmpina multă rezistenţă atunci când îşi va impune proiectele politice.
"Guvernul contează pe o majoritate de două treimi în Parlament pentru a promova proiecte, printre care revizuirea Constituţiei şi reducerea mai multor taxe şi contribuţii sociale, după luni de conflict care au stârnit critici din partea Uniunii Europene şi a investitorilor străini", subliniază Bloomberg.
 
Agentia Reuters notează faptul că noul Guvern a fost învestit cu 402 voturi pentru şi 120 împotrivă, totuşi, în ciuda susţinerii din Parlament, noul Executiv s-ar putea confrunta cu probleme în relaţia cu partenerii externi ai României. "Ponta va trebui să înfrunte critici din partea FMI privind reforme amânate precum privatizările, pentru a putea obţine noul acord de împrumut", scrie susa citată. Rezultatul alegerilor legislative a liniştit pieţele financiare, dar investitorii rămân în gardă, în eventualitatea unui nou conflict politic între premier şi preşedinte, mai scrie Reuters.
 

×
Subiecte în articol: pomta guvern presa internationala