x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri O nouă meserie: navigator medical

O nouă meserie: navigator medical

de Diana Scarlat    |    19 Mar 2019   •   11:50
O nouă meserie: navigator medical
Sursa foto: Alexander Raths/Getty Images/iStockphoto

Navigatorul medical este o nouă ocupaţie pornită din Statele Unite ale Americii. O astfel de persoană lucrează în spitale şi îi ajută, practic, pe pacienţi să înţeleagă boala pentru care sunt trataţi. Navigatorii medicali nu sunt medici, ci un fel de consilieri puşi la dispoziţia pacienţilor. În cazul celor cu boli foarte grave, o astfel de consiliere este esenţială, pentru a se putea descurca în sistemul medical. În România, avem deja primul navigator medical, la Institutul Oncologic Bucureşti, unde pacienţii beneficiază, astfel, inclusiv de consiliere psihologică, ce constă în încurajare permanentă şi ajutor pentru a vedea mereu latura pozitivă a situaţiei în care se află.

Primul navigator medical din România, Victoria Asanache, a făcut studii în acest domeniu, finalizate în anul 2008, la „Institutul de navigaţie” din Statele Unite, la New York, dar activitatea o începuse deja, în România. Practic, femeia practica o meserie necunoscută şi neclasificată ca atare în ţara noastră, dar care deja exista în SUA. „Eu făceam de mulţi ani, dar nu ştiam că mă cheamă navigator”, explică ea. Această profesie este recunoascută, din 2016, şi în România, după ce deja există şi este de mare ajutor în alte ţări, ce au în fiecare spital mai mulţi astfel de navigatori medicali. În nomenclatorul de meserii a apărut abia acum doi ani şi jumătate, după ce s-a constatat cât de necesar este navigatorul medical şi în sistemul nostru sanitar, de multe ori haotic.

Un rol pe care pacientul îl înţelege cel mai bine

Rolul unui navigator medical este acela de a-i explica pacientului, pe înţelesul lui, ce trebuie să facă, după ce i s-a stabilit diagnosticul. Astfel, pacientul este corect informat şi poate lua anumite decizii, în cunoştinţă de cauză. Până acum, medicii erau cei care ofereau şi această parte de consiliere, însă mulţi dintre ei nu mai au timp să stea de vorbă cu fiecare pacient în parte. Nici asistenţii nu au suficient timp sau destule cunoştinţe pentru a face toate aceste lucruri esenţiale pentru pacienţi, iar aici intervine rolul navigatorului.

Cursuri de formare profesională

Cei care doresc să devină navigatori medicali trebuie să ştie că există deja cursuri acreditate. Asociaţia Amazonia este prima care organizează astfel de stagii de pregătire. Asociaţia este condusă de Victoria Asanache – singurul navigator medical în acest moment, în România. Cursurile se organizează în cadrul catedrei de Oncologie de la Institutul Oncologic Bucureşti, având durata de 36 de ore - două weekend-uri consecutive, câte 8 ore pe zi. La final, se susţine un examen de absolvire. După acreditare, navigatorul medical va putea activa în cadrul unui spital public, dacă acesta introduce în organigramă un astfel de post, sau în cadrul unei clinici private. De asemenea, va putea lucra şi ca Persoană Fizică Autorizată (PFA), având contracte de colaborare. Cursurile de specializare sunt de scurtă durată, deoarece se adresează persoanelor care deja lucrează în domeniul medical şi au experienţă în acest domeniu.

Cursul de navigator îi ajută pe cei care se înscriu să-şi completeze cunoştinţele, să înveţe o specializare nouă, în urma căreia pot face schimbări în carieră.

 

 

×
Subiecte în articol: navigator medical