x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii 1,3 milioane de bugetari afectați de noua lege a salarizării

1,3 milioane de bugetari afectați de noua lege a salarizării

de Redacția Jurnalul    |    26 Oct 2023   •   12:30
1,3 milioane de bugetari afectați de noua lege a salarizării
Sursa foto: CatEyePerspective/Getty Images/iStockphoto

Peste 1,3 milioane de angajați vor fi afectați de noua lege a salarizării.

Salariile a peste 1,3 milioane de angajați români ar putea fi afectate! Domeniile în care se vor aplica noi măsuri

Este vorba despre salariați de la stat, ale căror venituri vor fi calculate în funcție de performanțele profesionale.  

Posturile de la stat vor fi clasificate în funcție de complexitatea muncii. Acestea vor fi ierarhizate pe o scară de la 1 la 12. 1 este atribuit paznicului, iar 12 președintelui țării.  

La gradul 4 se încadrează, de exemplu, polițistul local, economistul și asistentul maternal, cu studii medii sau superioare.  

La nivelul 7 găsim inspectori vamali, lectori universitari şi criminaliști.  

Important de subliniat este faptul că salariul bugetarilor va avea o parte fixă și un variabilă, în funcție de performanță.  

"Este foarte importantă performanța în administrația centrală și locală. Îmi doresc să avem o lege a salarizării cât mai simplă, clară, dar care să-i stimuleze pe cei care muncesc", a declarat Simona Bucura - Oprescu, ministrul Muncii, potrivit observatornews.ro

Noua lege a salarizării propune şi creșterea unor lefuri din domeniile bugetare care duc lipsă de personal din cauza veniturilor mici.  

"Diferențele notabile între salariile privat și public sunt la specialiștii în digitalizare. Statul are probleme în a atrage candidați din mediul privat", spune Leonard Rizoiu, specialist resurse umane.  

Mai exact, un informatician cu experiență, angajat la o primărie, câștigă 6.000 de lei net, în medie. La privat, salariul este dublu. Conform noii legi, IT-stul de la stat ar putea să câștige la fel de mult dacă va primi atribuții suplimentare și în funcție de complexitatea muncii, studii și performanță. 

Și salariile angajaților din administrațiile locale se vor modifica. Acestea vor fi stabilite de Ministerul Muncii, nu de primari sau președinți de consilii județene, cum este în prezent.  

Totodată, cele peste 50 de tipuri de sporuri pe care bugetarii le primesc acum vor dispărea. 

×