x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii 40% dintre angajații care lucrează la distanță și-au îmbunătățit spațiul dedicat biroului de acasă

40% dintre angajații care lucrează la distanță și-au îmbunătățit spațiul dedicat biroului de acasă

07 Apr 2022   •   12:00
40% dintre angajații care lucrează la distanță și-au îmbunătățit spațiul dedicat biroului de acasă

La nivel global, 40% dintre angajații care lucrează la distanță și-au îmbunătățit spațiul dedicat biroului de acasă, iar tendința telemuncii va continua și în 2022, se arată într-un studiu.

Fenomenul lucratului de acasă a caracterizat o bună parte a ultimilor doi ani, cu circa 30% dintre angajații români desfășurându-și activitatea în afara biroului în acest interval, în contextul pandemiei și al crizei sanitare. În România, 50% dintre companiile din sectorul business au preferat modelul full remote, în timp ce 45% dintre acestea au optat pentru un program hibrid.

Fie că vorbim despre un model de lucru hibrid sau în totalitate de acasă, această nouă realitate a determinat o creștere bruscă a cererii pentru amenajarea spațiilor dedicate biroului la domiciliu în ultimii doi ani, potrivit unui studiu realizat de Velux.

Conform studiului, 40% dintre cei care lucrează de acasă cel puțin o zi pe săptămână au efectuat deja modificări pentru îmbunătățirea spațiului dedicat biroului de acasă. De asemenea, unul dintre cei mai importanți factori pentru un spațiu dedicat muncii este prezența luminii naturale, imediat după echipamentele IT sau de birou.

Potrivit studiului global, 56% dintre respondenți sunt de părere că unul dintre principalele avantaje îl reprezintă timpul câștigat pe care îl alocau înainte deplasării între domiciliu și birou, 47% consideră că economisesc bani de mâncare, îmbrăcăminte și transport, în timp ce același procent de 47% susțin că munca de acasă le oferă mai multă flexibilitate în programul zilnic. Referitor la beneficiile personale, 75% dintre participanții la studiu se simt mai liberi atunci când lucrează de acasă, 70% au răspuns că au mai mult timp liber și tot 70% cred că telemunca le îmbunătățește per total calitatea vieții.

Specialiștii sunt de părere că modul de a lucra de acasă sau hibrid va continua cel mai probabil pe termen lung.

Potrivit realizatorilor studiului, 59% dintre cei care lucrează de acasă consideră că lumina naturală este extrem de importantă pentru ei, urmată de temperatura camerei (58%) și de aerul curat (56%). Cu toate acestea, doar 49% sunt cu adevărat mulțumiți de lumina naturală de care dispun în spațiul de lucru de acasă.

Conform comunicatului companiei, 16% dintre cei care lucrează acasă și-au transformat deja mansarda într-un spațiu menit să sprijine munca la domiciliu.

„Oamenii au trăit și au lucrat în același spațiu în toată această perioadă, și vor continua să o facă și de acum înainte, iar în unele cazuri, amplasarea spațiului de lucru nu oferă cea mai bună lumină naturală sau acces la aer proaspăt. Spațiul în care lucrăm nu trebuie să fie doar un loc care să ne facă să ne simțim confortabil și productivi, ci ar trebui să ne ajute și să ne menținem sănătatea. Îmbunătățirea accesului la lumina naturală și aer curat sunt esențiale pentru bunăstarea noastră mentală și fizică”, a declarat Noemi Ritea, director de piață pentru Velux Romania și Moldova.

Conform datelor companiei, optimizarea suprafeței utile din casă și luarea în considerare a luminii naturale în procesul de amenajarea a unei camere, a făcut ca numărul celor care caută montarea de ferestre noi să fie în continuă creștere la nivel mondial. 7% dintre cei care lucrează de acasă și-au montat deja ferestre noi sau le-au înlocuit pe cele existente, cu scopul de a-și îmbunătăți spațiul de lucru de acasă, acest aspect fiind una dintre prioritățile lor.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: telemunca