Aproape 1 din 4 angajatori români intenţionează să-şi crească numărul total de angajaţi în intervalul aprilie - iunie 2018 şi doar 7% preconizează reduceri de personal, potrivit celei mai recente ediţii a studiului ManpowerGroup privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă.
Cu toate acestea, Previziunea Netă de Angajare ajustată sezonier este de +10%, cea mai slabă din ultimii doi ani. Previziunea Netă de Angajare reprezintă diferenţa dintre procentul de angajatori care anticipează o creştere a volumului total de angajări şi procentul de angajatori care prevăd o scădere a angajărilor în locaţia lor, în trimestrul următor.
De altfel, planurile de angajare pentru aprilie - iunie 2018 sunt mai slabe decât cele formulate în trimestrul I/2018 în şapte din cele opt regiuni, îndeosebi în regiunea Nord-Vest, unde Previziunea Netă de Angajare înregistrează un declin considerabil de la trimestru la trimestru, de 25 de puncte procentuale, ajungând la +8%.
Comparativ cu trimestrul II/2017, cea mai abruptă schimbare a nivelului de încredere este raportată de angajatorii din regiunea Sud-Est, unde Previziunea Netă de Angajare pentru intervalul aprilie - iunie 2018 este minus 1%, cu 21 de puncte procentuale mai slabă decât anul trecut şi cu 8 puncte procentuale sub cea raportată în trimestrul I/2018.
Potrivit sursei citate, angajatorii din regiunea Sud-Est sunt, de altfel, cei mai puţin optimişti din ţară, raportând singura Perspectivă regională negativă pentru al doilea trimestru din 2018. În schimb, angajatorii din regiunea Sud-Vest sunt printre cei mai optimişti, raportând o Previziune de +11%, a doua ca robusteţe din ţară şi singura previziune regională care se îmbunătăţeşte faţă de intervalele de referinţă, trimestrul I/2018 şi trimestrul II/2017.
Pe de altă parte, angajatorii din sectorul Industrie prelucrătoare sunt din nou cei mai optimişti, raportând o Previziune Netă de Angajare de +25%, însă şi în acest sector planurile de angajare formulate pentru trimestrul II/2018 sunt mai slabe decât cele raportate în trimestrul I/2018 şi trimestrul II/2017, cu 11, respectiv 7 puncte procentuale.
Cel mai abrupt declin al optimismului de la un an la altul este însă raportat de angajatorii din Comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, unde Previziunea Netă de Angajare, de +6%, este cu 24 de puncte procentuale mai slabă decât în anul precedent şi slăbeşte cu 10 puncte procentuale şi faţă de trimestrul I/2018. AGERPRES