Încercând să reducă numărul accidentelor de muncă din România, Inspecţia Muncii şi Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Protecţia Muncii "Alexandru Darabont" -Punctul Focal Român al Agenţiei Europene pentru Securitate şi Sănătate în Muncă au organizat astăzi seminarul "Să construim în siguranţă".
Doar în Capitală au fost înregistrate peste 500 de accidente de muncă de la începutul anului, dintre care 69 s-au soldat cu decese. Accidentele în construcţii sunt din ce în ce mai numeroase, iar morţile oamenilor sunt copiate parcă la indigo. 23 de lucrători în construcţii au murit numai în acest an, în condiţii asemănătoare, 419 accidente de muncă s-au soldat cu incapacitate temporară de muncă, iar 6 cu invaliditate. Inspectoratele Teritoriale de Muncă dau amenzi în fiecare lună pentru condiţiile improprii în care mulţi dintre angajaţi îşi desfăşoară activitatea, dar nimic nu se schimbă în bine. Pentru domeniul construcţiilor, una dintre cele mai importante măsuri care ar trebui luate este asigurarea echipamentelor de protecţie adevcate. În cadrul semninarului desfăşurat astăzi, care face parte din campania europeană "Locuri de muncă sănătoase. Bine pentru tine. Bine pentru afacere", au fost prezentate detaliat toate echipamentele necesare muncitorilor din construcţii şi multe alte măsuri de protecţie de care angajatorii români ar trebui să ţină cont. Campania are scopul de a sprijini întreprinderile din construcţii să pună în aplicare o politică eficace de securitate şi sănătate în muncă, oferind informaţii utile privind evaluarea riscurilor şi implementarea cerinţelor legislaţiei din domeniu, precum şi exemple de bună practică în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă din România şi Spania.
INSTRUCŢIUNI DE FOLOSIRE. Campania coordonată de Agenţia Europeană pentru Securitate şi Sănătate în Muncă EU-OSHA îi informează pe constructorii români în legătură cu domeniul în care-şi desfăşoară activitatea, chiar dacă toţi cei care au intrat pe această piaţă ar trebui să ştie foarte bine ce au de făcut. Utilizarea corectă a echipamentelor individuale de protecţie în construcţii este una dintre carenţele principale ale constructorilor din România. Legea securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006 reglementează adoptarea, în mod prioritar, a măsurilor de protecţie colectivă faţă de măsurile de protecţie individuală. Echipamentul individual de protecţie ar trebui să fie printre ultimele măsuri de protecţie adoptate, dar reprezintă uneori principala măsură de protecţie adoptată. Există echipamente care asigură protecţie pentru părţi ale corpului sau pentru întreg corpul, altele împotriva unuia sau mai multor riscuri sau pentru diverse situaţii de lucru. Muncitorii în construcţii sunt obligaţi să poarte încălţăminte de securitate, căşti de protecţie, mănuşi de protecţie şi ochelari de protecţie - care pe multe şantiere se întâlnesc, dar nici măcar acestea, fiind cele mai ieftine nu există întotdeauna. Mai grav este atunci cănd nu există EIP împotriva căderilor de la înălţime, îmbrăcăminte de protecţie, semimăşti filtrate, antifoane şi aparate de protecţie respiratorie. Considerate de unii nişte "mofturi" în care nu mai investesc, lipsa lor poate duce la îmbolnăvirea muncitorilor şi la pierderea capacităţii de muncă a acestora. Chiar şi acolo unde există, multe dintre aceste echipamente sunt inadecvate sau sunt folosite inadecvat. Realiszatorii proiectelor din cadrul campaniei "Locuri de muncă sănătoase. Bine pentru tine. Bine pentru afacere" arată că "echipamentele de lucru şi mijloacele de protecţie colectivă pentru desfăşurarea lucrărilor temporale la înalţime trebuie să îndeplinească dsipoziţiile normativei tehnice specifice pentru a garanta respectarea tuturor exigenţelor de siguranţă şi sănătate, să aibă marcajul CE, să fie livrate lucrărilor de construcţii împreună cu un manual de instrucţiuni al fabricantului, pentru utilizarea lor şi pentru condiţiile de montaj, în acod cu acest manual". Alegerea şi selectarea echipamentelor de lucru şi a mijloacelor de protecţie trebuie realizate ţinându-se cont de adecvarea lor la procedurile de construcţie din cadrul lucrărilor. Există o serie de directive în materie de siguranţă şi sănătate cu aplicare în toată CEE, care trebuie îndeplinite obligatoriu şi care stabilesc dispoziţiile minime de îndeplinit în lucrările de construcţii.
Campania "Locuri de muncă sănătoase. Bine pentru tine. Bine pentru afacere" este coordonată de EU-OSHA şi are ca temă principală evaluarea riscurilor. Această primă măsură reprezintă baza demersului european de prevenire a accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale, ajutând angajatorii să înţeleagă măsurile şi acţiunile de care au nevoie pentru a îmbunătăţi securitatea, sănătatea şi productivitatea la locurile de muncă", spun realizatiorii proiectului. Campania are drept scop reducerea numărului de accidente de muncă şi îmbolnăviri profesionale printr-o mai bună evaluare a riscurilor. Aceasta vizează, în special, IMM-urile şi sectoarele cu grad ridicat de risc cum este, de exemplu, sectorul construcţiilor. Pe plan naţional, organizarea Campaniei Europene a cuprins acţiuni de difuzare de materiale informative, materiale promoţionale, precum afişe, pliante şi fişe informative, şi organizarea de evenimente şi manifestări ştiinţifice în întreaga ţară.
Agenţia Europeană pentru Securitate şi Sănătate în Muncă (EU-OSHA) a fost creată de Uniunea Europeană pentru a sprijini nevoile de informare în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Cu sediul la Bilbao, Spania, Agenţia are ca obiectiv îmbunătăţirea condiţiilor de muncă prin stimularea fluxului de informaţii tehnice, ştiinţifice şi economice între toţi cei implicaţi în probleme de securitate şi sănătate în muncă. Agenţia a creat o reţea de Puncte Focale în toate statele membre pentru a coordona şi disemina informaţiile la nivel naţional. Reunind reprezentanţi ai guvernelor, angajatorilor şi angajaţilor, precum şi experţi de prestigiu din statele membre ale UE, Agenţia asigură o sursă de informare consistentă, echilibrată şi imparţială în domeniul SSM.
Citește pe Antena3.ro