Radu are 22 de ani și ân aceasă var ăvrea să se angajeze la un restaurant. Îl interesează programul de muncă și salariul.
"M-a ajutat financiar. Programul este atât de flexibil, permite să fac cam tot ce mi-aș dori. Și pe lângă asta, nu este generația Z, ne dorim să fim mai liberi și cu salariul și cu programul", spune acesta pentru observatornews.ro.
Alex începe prima lui zi de muncă într-o gelaterie. Jobul îi place, studiază deja în domeniul gastronomiei.
"Invăţ un domeniu nou în bucătărie, asta mă interesează cel mai mult. Prefer un domeniu în care să fiu respectat, să pot să îi respect şi eu pe celalţi", spune Alex.
Cea mai mare provocare pentru angajatori
Angajatorii spun că cea mai mare provocare este să găsească tineri serioși, care să nu abandoneze după câteva zile.
„Nu avem așteptări prea mari, doar să fie responsabili, și asta spune tot. Dacă ar fi responsabil, ar respecta programul, ar respecta munca, și atât", spune Steluța, angajator.
„Foarte mulți am avut și foarte mulți au plecat. În prezent avem, aici avem o echipă destul de tânără, pot spune că sunt cel mai bătrân dintre toți", explică Ionuț, managerul unei pizzerii.
Condiții de muncă pentru tineri
25.000 de tineri au aplicat pentru un loc de muncă în luna iunie 2025. Circa 40.000 s-au angajat în timpul verii 2024.
„Valul de căldură ne obligă să angajăm tineri din facultăți sau licee care iau vacanță și au nevoie de loc de muncă. Au început CV-urile să curgă, am chiar astăzi un interviu, un băiat la probă", spune un angajator.
Salariile pornesc de la 2.000 de lei și pot ajunge la 4.500 de lei, în funcție de post și experiență. În România lucrează sub 20% din tineri pe timpul verii, cei mai mulți în Horeca.
Legislația muncii protejează tinerii la locul de muncă. Vârsta minimă pentru angajare este 16 ani. Nu au voie să lucreze noaptea, iar durata maximă a orarului este strict limitată la 6 ore pe zi și 30 de ore pe săptămână, potrivit observatornews.ro.


