x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Cât vor plăti pensionarii care vor să cumpere vechime în muncă

Cât vor plăti pensionarii care vor să cumpere vechime în muncă

de Redacția Jurnalul    |    15 Iun 2024   •   15:40
Cât vor plăti pensionarii care vor să cumpere vechime în muncă

Daniel Baciu a explicat cât vor plăti pensionarii care vor să cumpere vechime, de la 1 iulie 2024.

De la 1 iulie 2024, salariul minim pe economie va crește la 3.700 brut. Daniel Baciu, directorul CNPP, a explicat cât vor plăti cei care vor dori să își cumpere vechime pentru pensie de la acea dată. 

Menționăm faptul că această contribuție de asigurări sociale se calculează în funcție de nivelul salariului minim pe economie. 

”De la 1 iunie salariul minim brut s-a majorat. În momentul de față avem o prevedere foarte clară în lege pe care am considerat că trebuie să o permanentizăm, pentru că aveam un act normativ care legifera acest lucru, al cumpărării de vechime retroactivă.

Vorbim de acele persoane care au avut goluri în activitatea profesională și aveau această posibilitate, să își cumpere această vechime.

Acest lucru este valabil și în noua lege a pensiilor pentru că a fost un real succes și vrem ca în continuare, cine are această posibilitate, să o facă”, a explicat acesta, la realitatea. net. 

”Într-adevăr, când se încheie acel contract de asigurare socială între persoana fizică și casa teritorială de pensii unde își are domiciliul, contribuția de asigurări sociale de 25% se plătește la salariul minim pe economie.

De aici pornim. De la salariul minim, dar se poate plăti și la un salariu mai mare, în funcție de posibilitățile bănești ale persoanei care dorește să aplice la o pensie pentru limită de vârstă în sistemul public de pensii”, a mai spus șeful CNPP. 

×