Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) îţi exprimă consternarea faţă de scrisoarea trimisă Guvernului de cinci ONG-uri prin care cer intervenţia Executivului în sensul anulării posibilelor schimbări legislative care ar putea împiedica serviciile noi, de tip UBER, motivând că "tehnologia a avansat înaintea cadrului de reglementare".
Potrivit unui comunicat al COTAR remis AGERPRES, evoluţia tehnologiei nu trebuie să însemne distrugerea legislaţiei şi a firmelor private care şi-au organizat activitatea respectând legile. O astfel de încălcare a legilor unui stat - şi mai ales a celor care reglementează o activitate economică - înseamnă lipsa colectării taxelor şi impozitelor la bugetul statului în viitor şi, pe cale de consecinţă, falimentul statului, susţin reprezentanţii COTAR.
"A ţine pasul cu vremurile nu înseamnă să distrugem economia naţională şi bugetul statului, fie că suntem în România, în Spania, în Germania, în Anglia, în SUA sau oriunde pe glob. Acest lucru ar trebui să-l înţeleagă şi autorităţile şi cei care practică servicii paralele, dar şi consumatorii, care vor plăti în curând un preţ mult mai mare pentru noul fenomen care elimină, încet dar sigur, predictibilitatea economică. Fără bugete naţionale nu vor mai fi nici alocaţii pentru copii, nici pensii, nici asigurări de sănătate, în afara celor private, care ar putea creşte de câteva zeci de ori, în lipsa celor de stat. La aceste aspecte ar trebui să se gândească toţi cei care susţin astăzi că evoluţia tehnologică ar trebui să conducă automat la liberalizarea unor domenii de activitate, această liberalizare fiind greşit înţeleasă, la rândul ei", a declarat vicepreşedintele COTAR, Bogdan Dincă.
Acesta a precizat că organizaţia s-a solidarizat cu cei 20.000 de taximetrişti din Spania care au protestat la Madrid şi la Barcelona pe 24 mai, împotriva încălcării legislaţiei şi împotriva concurenţei neloiale, menţionând că în România ar putea protesta de trei ori mai mulţi taximetrişti, "dacă le va fi pusă în pericol munca şi mai ales existenţa într-un viitor lipsit de protecţie socială".
"Peste 20.000 de taximetrişti au protestat în Spania pentru că firmele care le-au făcut concurenţă neloială nu au respectat nici măcar reglementările date de primării pentru autorizarea funcţionării lor. În România, avem peste 60.000 de taximetrişti care ar putea protesta, dacă le va fi pusă în pericol munca şi mai ales existenţa într-un viitor lipsit de protecţie socială şi de posibilitatea de a avea un loc de muncă stabil sau o afacere protejată de legislaţia împotriva concurenţei neloiale. Pe lângă taxele şi impozitele care nu se vor mai duce la bugetul statului, fenomenul deja denumit 'uberizare', la nivel mondial, mai ridică şi problema pierderii tuturor drepturilor pe care sindicatele le-au câştigat, în ultimii 130 de ani, pentru lucrători', a explicat vicepreşedinte COTAR.
Potrivit sursei citate, platformele de tip Uber nu angajează şi astfel nu se supun nici legislaţiei muncii, iar "şoferul partener' care ajunge să-şi câştige existenţa lucrând pentru o astfel de structură poate fi eliminat fără a avea dreptul de a se apăra, fără dreptul de a apela la instanţa de judecată, conform reglementărilor din Dreptul Muncii.
Sursa: www.agerpres.ro