Salariile vor creşte anul acesta, dar nu la fel de mult ca în 2007, cred specialiştii de resurse umane.
Unul dintre motive este că, în unele domenii, remuneraţiile primite de români le-au egalat deja pe cele din Occident.
Previziuni - Majorările salariale, mai modeste în 2008
Salariile vor creşte anul acesta, dar nu la fel de mult ca în
2007, cred specialiştii de resurse umane.
Unul dintre motive este că, în unele domenii, remuneraţiile primite de români le-au egalat deja pe cele din Occident. O altă cauză ţine de productivitatea încă scăzută din Europa de Est. În plus, investitorii străini îşi mută centrele de producţie în funcţie de costurile scăzute, aşa cum este recentul caz al fabricii Nokia. Dacă producţia va deveni prea costisitoare în România, multinaţionalele se vor muta mai la răsărit.
Control. Piaţa muncii din ţările est-europene se află sub controlul angajaţilor, afirmă Leszek Wronski, şeful diviziei pentru Europa Centrală a firmei de consultanţă şi audit KPMG. Cauza este migraţia uriaşă a noilor europeni către Vest, simultan cu boom-ul economic al ţărilor din Est. Afirmaţia lui Wronski este citată într-o analiză a Financial Times, care observă că circa 5 milioane de muncitori au migrat de la estul la vestul Europei, mai ales după extinderea Uniunii Europene, făcând ca în ultimii ani costurile cu forţa de muncă în fostele ţări comuniste să crească îngrijorător: peste 20% în România, Estonia şi Lituania. În primele nouă luni din 2007, creşterea reală a salariilor din ţara noastră a fost de 16%, potrivit unui studiu.
Analiza arată că, în vreme ce şomajul s-a menţinut constant în Vest, în jur de 8%, în Est acesta a scăzut de la 15 procente la mai puţin de 9%. În zonele înfloritoare din punct de vedere economic numai cine nu vrea nu are un loc de muncă, fapt ce pune presiune pe angajatorii care, în lipsă de alternative, sunt nevoiţi să ofere salarii tot mai mari. Salariile din noile ţări membre ale UE vor creşte şi anul acesta, dar mai puţin ca în 2007, sunt de părere analiştii de la Financial Times.