x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Diferența între CAS și CASS. Cât trebuie să plătească românii pentru pensie și sănătate

Diferența între CAS și CASS. Cât trebuie să plătească românii pentru pensie și sănătate

de Redacția Jurnalul    |    10 Aug 2023   •   18:15
Diferența între CAS și CASS. Cât trebuie să plătească românii pentru pensie și sănătate

Din salariul lunar brut al unui angajat sunt plătite mai multe taxe și impozite printre care CAS și CASS.

Iată ce înseamnă și care este diferența între cele două contribuții la bugetul de stat. 

CAS (Contribuția de Asigurări Sociale)

Este o contribuție obligatorie pe care angajatorii și angajații o plătesc către bugetul de asigurări sociale. Aceasta acoperă pensiile de bătrânețe, pensiile de invaliditate, concediile medicale, șomajul. CAS-ul este calculat ca procent din venitul brut al angajatului și este destinată asigurării unui venit de înlocuire în situații de dificultate sau când se ajunge la vârsta de pensionare, potrivit dcnews.ro.

CAS-ul reprezintă un procent de 25%, plătit de persoanele fizice din salarii și activități asimilate salariilor, dar și de cei care desfășoară activități independente și obțin venituri din una sau mai multe surse, inclusiv venituri din drepturi de proprietate intelectuală. Aceste persoane sunt obligate să plătească contribuția de asigurări sociale dacă anticipează (sau realizează) pentru anul curent venituri nete însumate a căror valoare este cel puțin egală cu echivalentul a 12 salarii minime brute pe țară, în vigoare la momentul depunerii declarației.

Începând cu veniturile realizate în 2023 se vor aplica două plafoane. În funcție de valoarea veniturilor realizate, contribuția la pensii va fi de:

- 12 salarii minime brute pe țară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 - 24 salarii minime brute pe țară;
- 24 salarii minime brute pe țară, în cazul veniturilor realizate de peste 24 salarii minime brute pe țară.

Persoanele care obțin venituri sub 36.000 de lei/an (12 salarii minime brute pe țară) nu datorează CAS.

CASS (Contribuția de Asigurări Sociale de Sănătate)

Reprezintă contribuția obligatorie plătită către sistemul de sănătate. Asigură accesul la servicii medicale și medicamente pentru toți asigurații. Atât angajatorii, cât și angajații, plătesc o anumită cotă-parte din venituri către fondul de sănătate. Această contribuție este utilizată pentru a finanța sistemul de sănătate și pentru a acoperi costurile serviciilor medicale și medicamentelor necesare populației.

CASS reprezintă un procent de 10% datorat de persoanele fizice, altele decât cele care obţin venituri din salarii şi asimilare salariilor, dacă estimează şi/sau realizează venituri anuale cumulate cel puţin egale cu 6 salarii de bază minime brute pe ţară din una sau mai multe surse din următoarele categorii de venituri:

- activităţi independente

- drepturi de proprietate intelectuală

- asocierea cu o persoană juridică

- cedarea folosinţei bunurilor

- investiţii

- activităţi agricole, silvicultura şi piscicultura

- venituri brute din alte surse, definite conform Codului fiscal.

Baza anuală de calcul CASS
a) nivelul a 6 salarii minime brute pe ţara, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 6 şi 12 salarii minime brute pe ţara;
b) nivelul de 12 salarii minime brute pe ţara, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 şi 24 de salarii minime brute pe ţara;
c) nivelul de 24 de salarii minime brute pe ţara, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate de peste 24 de salarii minime brute pe ţara.

×
Subiecte în articol: cas cass angajat pensie sanatate somaj