x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Discriminare pe piața muncii. Angajatorii resping aproape jumătate dintre candidații între 45-54 de ani

Discriminare pe piața muncii. Angajatorii resping aproape jumătate dintre candidații între 45-54 de ani

12 Apr 2021   •   12:35
Discriminare pe piața muncii. Angajatorii resping aproape jumătate dintre candidații între 45-54 de ani

Angajatorii refuză circa 46% dintre candidații între 45-54 de ani, pe motiv de vârstă. Cele mai defavorizate sunt femeile, 63% din  acestea fiind respinse, în timp ce 37% din bărbați nu sunt acceptați, arată studiul "Piaţa forţei de muncă în 2020", efectuat de Kondiment, partener Angajez 45+.

"Discriminarea pe criterii de vârstă este o realitate în România: dacă, în 2019, 59% persoane de peste 45 de ani considerau dificilă găsirea unui loc de muncă, în 2020, 46% din refuzurile de angajare pe criteriul vârstă se referă la populaţia cuprinsă în intervalul 45-54 ani", precizează cercetarea.

De cele mai multe ori, angajatorii nu iau în calcul această categorie de vârstă, în pofida calificărilor sau experienţei pe care le au aceştia.
Cu toate acestea, există beneficii reale pe care le pot oferi angajaţii seniori companiilor: capacitate de rezolvare a problemelor, viziune, cunoştinţe, capacitate de creştere şi învăţare, mentorat şi competenţe digitale, deși unele dintre cele mai invocate argumente în respingerea candidaţilor seniori de către angajatori este lipsa competenţelor digitale.

"Şi totuşi, activitatea în Social Media la grupa de vârstă 46-65 ani este comparabilă cu cea a categoriilor 18-30 ani, respectiv 31-45 ani. Un indicator demn de luat în seamă este utilizarea diferitelor device-uri pentru accesarea internetului la grupa de vârstă 46-65 ani, creşteri mari fiind semnalate pe zona de smartphone (88% în 2021 vs. 70% faţă de 2017) şi pe zona de Smart TV (20% în 2021 vs. 7% în 2017)", spune Violeta Niculae, Strategist Cercetare & Comunicare Angajez45+.

Printre efectele continuării trendurilor, se remarcă diversitatea şi incluziunea. 2020 a cunoscut cea mai semnificativă schimbare culturală din ultimii ani în ceea ce priveşte diversitatea şi incluziunea care trebuie să devină obligatorii pe agenda recrutorilor. Dacă ele nu se află în strategia de atragere a talentelor, compania riscă să fie considerată învechită şi neatractivă.
"Realitatea şi percepţia asupra beneficiilor incluziunii sunt însă două lucruri care nu se suprapun complet, iar prezenţa discriminărilor la angajare pe motive de vârstă ne-a determinat să aprofundăm cunoaşterea şi descoperirea angajatorilor care dovedesc că au intrat în secolul XXI", susţine Rodica Obancea, cofondator Angajez 45+.
 

×
Subiecte în articol: angajari