Pentru cei care speră să se angajeze anul viitor, perspectivele nu arată bine, arată un studiu al Manpower. Climatul va rămâne defavorabil în ceea ce priveşte oportunităţile de angajare.
Angajatorii din şase dintre cele opt regiuni ale României anticipează valori negative în ceea ce priveşte activitatea de angajare în primul trimestru al anului viitor. Astfel că, în Bucureşti şi Ilfov angajatorii raportează o previziune netă de angajare de -10%, previziune calculată făcând diferenţa dintre procentul de angajatori care anticipează o creştere a volumului total de angajări şi procentul de angajatori care văd o scădere a angajărilor în locaţia lor, în trimestrul următor.
Cei mai pesimişti sunt angajatorii din regiunea Sud-Est a ţării, care previzionează un climat întunecat în ceea priveşte activitatea de angajare. Aici, angajatorii au stabilit o previziune netă de -21%. Doar în Sud-Vestul şi Vestul României angajatorii sunt o idee mai optimişti. Astfel că, în regiunea de Sud-Est angajatorii estimează o stagnare privind angajările pentru trimestrul 1 din 2010, iar în Vest angajatorii prevăd că numărul de perspective de angajare va fi de 2%.
În vreme ce, per total, 15% dintre angajatori se aşteaptă să crească volumul angajărilor în trimestrul următor, 26% dintre aceştia anticipează o scădere a activităţii de angajare şi 58% dintre ei nu anticipează nici o schimbare, rezultând o previziune netă de angajare de -11% pentru Trimestrul 1 din 2010, per total regiune, mult sub media europeană.
SECTOARE DE ACTIVITATE
În două din cele zece sectoare de activitate analizate, angajatorii previzionează creşteri moderate în volumul de angajări în decursul Trimestrului 1, 2010. "În Finanţe, asigurări, servicii imobiliare şi servicii de afaceri, previziunea netă de angajare este de +3%, iar în sectorul Industriei prelucrătoare, de +2%", se precizează în raportul Manpower.
Angajatorii din celelalte opt sectoare de activitate se aşteaptă la o activitate de angajare negativă, cele mai sumbre intenţii de angajare fiind raportate de angajatorii din construcţii, cu o previziune netă de -29%, şi de cei din hoteluri şi restaurante, cu o previziune netă de -25%.
În comparaţie cu anul trecut, intenţiile de angajare au scăzut în toate cele zece sectoare de activitate, previziunea netă variind de la o scădere uşoară cu 3 puncte procentuale în sectorul energiei electrice, gaze şi apă până la un declin de 43 puncte procentuale în sectorul hoteluri şi restaurante.
În sectorul construcţiilor intenţiile de angajare se situează la cel mai scăzut nivel de la demararea studiului pe teritoriul ţării, în T2, 2008. Faţă de trimestrul trecut, previziunea înregistrează o scădere moderată, de 6 puncte procentual, iar faţă de perioada similară a anului trecut previziunea raportează o scădere de 35 puncte procentuale.
SITUAŢIA ÎN ALTE ŢĂRI
Doar Spania şi Irlanda ne-au depăşit în ceea ce priveşte previziunile nete de angajare, cu -12% respectiv -13%. Tot previziuni negative din partea angajatorilor se înregistrează şi în ţări precum Italia, -8%, Ungaria, -7%, Cehia, -6%, Belgia, -4% şi Olanda -3%. Angajatori optimişti se găsesc în Africa de Sud, unde previziunile nete de angajare sunt de 13%, pentru T1 2010, Norvegia, 5%, Elveţia şi Polonia, 4%, şi Suedia, 2%.
Regiunea Asia Pacific este dintre cele mai fericite din acest punct de vedere, doar în Japonia înregistrându-se o scădere a previziunilor nete de angajare, de doar 4%. În schimb, în India, de exemplu, aceasta este de 36%, în Singapore şi Taiwan de 22%, Australia şi Noua Zeelandă de 19%, respectiv 14%.
Continentul american are şi el angajatori optimişti pentru primul trimestru al următorului an. În Argentina, previziunea de angajare este de 12%, în Brazilia de 31%, Costa Rica, 20%, şi Canada, 2%. Doar în SUA angajatorii estimează o stagnare a numărului de angajări.
Citește pe Antena3.ro