x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Iată care sunt cele mai „problematice“ etape ale obținerii unui certificat A5!

Iată care sunt cele mai „problematice“ etape ale obținerii unui certificat A5!

07 Oct 2022   •   15:25
Iată care sunt cele mai „problematice“ etape ale obținerii unui certificat A5!

Un certificat A5, cunoscut și sub numele de „certificat de sănătate fizică și psihică“, este un document tipizat, eliberat de o clinică medicală acreditată în vederea obținerii unei autorizații de liberă practică.

Cu o valabilitate de 3 luni, documentul se eliberează după efectuarea a două examinări medicale: de psihiatrie și de medicină internă. Pe baza acestor analize, se specifică dacă persoana respectivă este sau nu aptă din punct de vedere fizic și psihic pentru a exercita o anumită profesie.

Atunci când se prezintă la clinică pentru a obține un certificat A5, pacientul trebuie să aibă asupra sa cartea de identitate și o adeverință de la medicul de familie.

Categorii profesionale care au nevoie de Certificat A5

Acest document care atestă starea de sănătate este necesar personalului medical cu pregătire superioară de scurtă durată, postliceală și medie, precum și tuturor celor care practică profesiunea în unități publice sau private. Ei au obligația de a poseda autorizația de liberă practică medicală, cu avizul Ordinului Asistenților Medicali din România și de a se înscrie în Registrul unic al asistenților medicali.

Asistenții medicali și kinetoterapeuții au nevoie de examen de psihiatrie și medicină internă, în timp ce medicii vor fi supuși doar unei examinări psihiatrice. De asemenea, un examen de psihiatrie este necesar și în cazul celor care exercită profesia de avocat sau de contabil. Și în vederea adopției unui copil este necesară o examinare efectuată de un specialist în psihiatrie.

La finalul examinărilor realizate în vederea emiterii unui certificat A5, documentul este semnat de către conducătorul unității sanitare în care lucrează medicii specialiștii care au făcut examinarea. Actul va purta antetul și ștampila rotundă a unității sanitare emitente.

În ceea ce privește prețul, acesta este de 70 de lei pentru un certificat medical cu o singură specializare (cea psihiatrică), respectiv de 100 de lei pentru un document cu două specializări (apt fizic și psihic).

Alte împrejurări în care este necesară o fișă medicală doveditoare

Dacă persoanele care exercită o profesie liberală au nevoie de un certificat A5, lucrătorii din diferite alte ramuri economice trebuie să prezinte, la angajare, o fișă medicală specifică. Aceasta cuprinde analize medicale complete, relevante pentru domeniul respectiv de activitate. Ele sunt efectuate fie atunci când este schimbat locul de muncă, fie periodic, pentru a se asigura că starea de sănătate nu s-a deteriorat între timp și că persoana este în continuare aptă să efectueze sarcinile care îi revin.

Examenul de medicina muncii efectuat în aceste împrejurări cuprinde, în funcție de domeniul de activitate, un examen clinic general, unul oftalmologic, EKG, glicemie, examen psihiatric, spirometrie, hemogramă, audiogramă, examen psihologic și, posibil, și altele. Cu cât o activitate este mai solicitantă din punct de vedere fizic sau psihic, cu atât crește și numărul testelor efectuate.

Fișe medicale doveditoare sunt necesare, de asemenea, în momentul dobândirii sau al schimbării permisului de conducere a mașinii, precum și în vederea eliberării certificatului de căsătorie.

Dacă te prezinți la o clinică acreditată, nu vor exista niciun fel de probleme și vei obține un certificat A5 sau orice alt document necesar cu maximă rapiditate și în condiții de profesionalism deplin!

×
Subiecte în articol: certificat A5