În fiecare an, mii de oameni decid să pornească o afacere pe cont propriu. Riscurile sunt mari, dar pot fi atenuate.
În fiecare an, mii de oameni decid să pornească o afacere pe cont propriu. Riscurile sunt mari, dar pot fi atenuate.
Printre principalele motive pentru începerea unei afaceri se numără nevoia de schimbare, încrederea în performanţele proprii, atingerea plafonului de sus în ierarhia dintr-o companie sau chiar nevoia de a demonstra că pot porni o afacere de succes de la zero. Românii au fost acuzaţi de multe ori că se complac în poziţia de slujbaşi tăcuţi ai statului paternalist, dar mentalităţile se schimbă din ce în ce mai mult şi în ţara noastră.
Listå. Pentru toţi cei care se gândesc să-şi asume titulatura de liber-profesionişti, Caroline Levchuck face, pentru site-ul Yahoo, o listă de întrebări la care aceştia ar trebui să dea un răspuns. Prima este “Sunteţi determinat în ceea ce faceţi?”. Drumul către succes este lung. În Statele Unite al Americii, o ţară care nu duce lipsă de spirit antreprenorial, mai mult de jumătate din afacerile mici dau faliment în mai puţin de cinci ani.
Orice început presupune un risc, iar a doua întrebare este “Sunteţi curajos?”. A treia întrebare pe care trebuie să şi-o pună cei care vor să pornească pe drumul propriu priveşte autodisciplina. Puterea de a fi organizat şi de a putea respecta un orar este foarte importantă. Disciplina de la un job banal nu garantează că te poţi concentra la fel de mult şi atunci când nu ai un superior. “Aveţi siguranţă financiară?” este a patra întrebare. Roadele unei afaceri se văd, de cele mai multe ori, după o perioadă, aşa că este nevoie de resurse. Ultima întrebare, “Aveţi experienţă?”, este şi cea mai importantă. Un antreprenor trebuie să cunoască viitoarea afacere în cele mai mici detalii.