Ultima investiţie pe care ar face-o angajatorii români în perioadă de criză economică este cea în echipamente de protecţie pentru a le asigura angajaţilor locuri de muncă sigure, care să nu le pună în pericol sănătatea şi viaţa. Dovada este numărul foarte mare de accidente de muncă şi de boli profesionale din România. Cu toate acestea, organizaţiile europene care promovează pe plan internaţional nevoia de siguranţă la locul de muncă au ajuns şi în România şi vor chiar să promoveze o schimbare a legislaţiei, prin care companiile să fie obligate să aibă de acum înainte un buget stabilit pentru protecţia muncii.
"Codurile de bună practică la care lucrează în prezent Asociaţia Română de Sănătate şi Securitate în Muncă (ARSSM), împreună cu echivalentul din Marea Britanie, IOSH, vor veni în sprijinul autorităţilor române, pentru a estompa carenţele legislative existente în prezent", explică Paul Mihai Popescu, membru al agenţiei IOSH din Marea Britanie.
ARSSM a organizat, în parteneriat cu IOSH, la Bucureşti, în perioada 23 - 24 septembrie, conferinţa internaţională de Securitate şi Sănătate în Muncă din România, "Împreună pentru locuri de muncă sigure şi sănătoase", la care au participat invitaţi de marcă din mai multe ţări europene. În această acţiune a fost angrenată şi EU-OSHA, prin Punctul Focal din România. Conferinţa a avut ca scop adunarea în acelasi loc a tuturor actorilor din prevenire, pentru a lucra împreună, precum şi realizarea a şase ghiduri de bune practici, acestea fiind rezultatul workshopurilor desfăşurate pe parcursul întrunirii.
Cele şase workshop-uri, în urma cărora se vor face cele şase coduri de bună practică vizează domeniile cele mai importante din punct de vedere al riscurilor în muncă: Managementul riscului; Securitatea maşinilor; Riscurile psihosociale; Metode de cercetare a accidentelor de muncă; Tehnici de comunicare şi Managementul riscului rutier.
"România are o problemă legată de accidentele în traficul rutier în timpul serviciului şi am fost foarte încântat să constat cu această ocazie că reprezentantul Poliţiei Rutiere, prezent la această întâlnire, este în căutarea soluţiilor pentru preîntâmpinarea acestor accidente", a declarat terry N. Taulor, reprezentantul Agenţiei Europene pentru Locuri de Muncă Sigure şi Sănătoase, adăugând că Agenţia îşi doreşte să sprijine iniţiativa românească pentru siguranţa la locul de muncă.
"Scopul nostru este să creştem numărul celor care ni se alătură, pentru a creşte nivelul calităţii muncii în cât mai multe state europene", a declarat Richard Jones, reprezentant IOSH şi ENSHPO. "Suntem parte din Europa şi trebuie să implementăm directivele europene în privinţa siguranţei la locul de muncă. Pentru a fi eficienţi, trebuie să colaborăm. Trebuie să dăm o mână de ajutor ca lucrurile să evolueze în direcţia cea bună", a declarat şi John Holden, preşedinte al IOSH din Marea Britanie.
Universitatea Middlesex din Londra şi IOSH şi-au oferit sprijinul pentru orgabizarea unei prezentări a pregatirii profesionale universitare în domeniul siguranţei şi securităţii în muncă, ce cuprinde tipurile de cursuri universitare, postuniversitare, de masterat, doctorale, creditele ce pot fi obţinute, precum şi prezentarea cursurilor NEBOSH pe care organizatorii doresc să le deruleze şi în România începând cu anul 2011. Scopul organizării acestor cursuri este acela de a obţine un certificat de pregătire recunoscut de orice organizaţie multinaţională din ţară şi din alte ţări europene.