Oferta de joburi part time ar trebui să fie solidă şi diversă, cu salarii atrăgătoare, într-o piaţă flexibilă, cu manageri dinamici, care reclamă lipsa acută de forţă de muncă. O privire pe anunţurile de la mica publicitate ne dezvăluie însă că românul cu timp liber, şi care vrea să facă un ban în plus, are la dispoziţie o gamă de posibilităţi destul de restrânsă.
Predomină cererile pentru persoane care să facă activităţi de curăţenie, menajere, îngrijitoare de copii, lucrători comerciali, operatori de vânzări. O menajeră care să lucreze „4 ore pe zi, de două ori pe săptămână, să fie o doamnă serioasă” va fi plătită cu 700 de lei pe lună. Sumă destul de bună, având în vedere programul redus.
Dar există şi anunţuri de tipul „urgent! femeie de serviciu sediu birouri, program zilnic, luni-vineri, 3 ore pe zi”, salariul fiind de 800 de lei pe lună. Cu numai 100 de lei în plus faţă de oferta anterioară, la un timp de muncă mai îndelungat şi de asemenea, responsabilităţi mai mari.
„Part time” cu 36 de ore pe săptămână
Mai apar şi anunţuri la rubrica de part-time care de fapt ar putea să se încadreze la full-time. De exemplu, pentru spălători de vase la restaurant, „program 6 ore: luni-joi 6.30-12.30 sau 12.30-18.30, vineri 06.30-18.30, sâmbăta-duminica liber”, salariul fiind de 1.900 de lei. Dacă facem socoteala, vom vedea că în acest caz, se munceşte 36 de ore pe săptămână, cu doar 4 ore mai puţin decât la un program integral, de 40 de ore.
O companie de curierat caută un încărcător-descărcător care să lucreze 4 ore pe zi de luni până vineri (adică un part-time adevărat, de numai 20 de ore pe săptămână), pentru un salariu de 800 de lei pe lună.
Există şi oferte la un salariu de 5.000 de euro pe lună: „Imaginează-ți: cum ar fi să ai un job part-time, ușor și plăcut, unde va trebui doar să porți conversații online cu diferite persoane”.
Slujbe prost plătite şi fără perspective
„Recrutarea este o provocare din ce în ce mai mare în toate companiile, la toate nivelurile. De aici apariția frecventelor joburi part-time, remote, a celor cu program flexibil, deoarece angajații devin din ce în ce mai motivați de independență, de a nu fi constrânși de timp, de statul la birou, trafic etc. E adevărat că multe joburi așa zise part-time, de exemplu, acoperă joburi full-time, sunt prost plătite și nu oferă perspective sau multe joburi remote sunt la început prezentate astfel, iar după o perioadă, prezența la birou devine absolut necesară și tot așa. Cred că în viitor vor avea de câștigat angajatorii transparenți, deschiși și care-și respectă candidații, pe de o parte, și pe de altă parte, candidații şi angajații care știu ce vor, sunt onești, flexibili, au așteptări realiste și sunt dispuși să iasă din zona de confort.”
Corina Neagu, consultant resurse umane la compania de recrutare Dare