x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Jumătate dintre angajații români cred că economia trebuie repornită cu orice risc

Jumătate dintre angajații români cred că economia trebuie repornită cu orice risc

07 Mai 2020   •   11:53
Jumătate dintre angajații români cred că economia trebuie repornită cu orice risc
Sursa foto: captura antena3

Jumătate dintre angajații români cred că  economia trebuie repornită cu orice risc şi aşteaptă să se întoarcă la birou în această vară, în condițiile în care durata şi gravitatea epidemiei de coronavirus sunt marcate de incertitudine, arată un sondaj BestJobs, realizat pe un eşantion de 1.042 de utilizatori de internet.

28,4% dintre respondenți nu consideră necesară revenirea la birou pentru că lucrează bine şi de acasă, iar 13,5% cred că este încă prea riscantă o astfel de măsură..

57% dintre participați la sondaj, care lucrează acum de acasă, se aşteaptă să se întoarcă la birou în lunile mai şi iunie, în funcţie de evoluţia epidemiei şi de măsurile anunţate de autorităţi, iar 8% spun că nu se întorc, continuând să lucreze de acasă.

11,2% dintre intervievaţi consideră că revenirea la birou ar fi lipsită de riscuri abia spre finalul anului, în timp ce 4% văd acest lucru posibil mai degrabă anul viitor.

Printre principalele temeri pe care le au angajaţii odată cu întoarcerea la birou se află posibilitatea de a se infecta, dificultăţi în reintegrarea în atmosfera de birou (8%) sau dificultăţi mai mari în comunicarea cu colegii (3,7%). Însă 44,7% dintre respondenţi nu au nicio emoţie în acest sens.

În privința măsurilor de precauţie pe care ar trebui să le ia companiile, cei mai mulţi dintre angajaţi spun că este nevoide dezinfectanţi la dispoziţia tuturor (78%) şi să fie împărţite măşti şi mănuşi întregii echipe (68,5%). Este necesar să fie curăţate foarte bine birourile în fiecare zi după terminarea programului (65,8%) şi să fie reaşezate birourile astfel încât să fie distanţe mai mari între angajaţi (60,6%).

Respondenţii la sondaj cred că e nevoie şi de o modificare a programului de lucru pentru a fi evitate orele de vârf (41,3%), iar la birou ar trebui să vină, în primă fază, doar o parte din angajaţi (37,6%).

În cazul în care compania la care lucrează nu ar lua măsuri de siguranţă, 40,6% dintre angajaţi şi-ar cumpăra singuri materialele de protecţie, 36% ar cere conducerii respectarea normelor, în timp ce 10% dintre respondenţi spun că şi-ar da demisia, iar alţi 8% afirmă că şi-ar reclama angajatorul la autorităţi.

Întrebaţi cât de mult cred că va mai dura epidemia de coronavirus, 34,3% dintre angajați cred într-o evoluție ciclică, care va reveni în fiecare primăvară şi toamnă, iar 27% sunt de părere că va dura mai mult de un an. 21,4% dintre ei consideră că starea actuală mai durează încă jumătate de an, în vreme ce 17,4% dintre cei intervievaţi au indicat între o lună şi trei luni.

Sondajul a fost efectuat în perioada 20 aprilie - 4 mai 2020, pe un eşantion de 1.042 de utilizatori de internet din România.

BestJobs este una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din România. Cu un număr de peste 2,5 milioane de profesionişti conectaţi la piaţa muncii şi peste 25.000 de joburi active în orice moment, atât în ţară, cât şi în străinătate, BestJobs creează conexiuni între toţi cei care vor să găsească un job mai bun şi angajatori.

×
Subiecte în articol: bestjobs coronavirus angajati