x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Locuri de muncă pentru combaterea sărăciei

Locuri de muncă pentru combaterea sărăciei

de Diana Scarlat    |    07 Noi 2010   •   00:00
Locuri de muncă pentru combaterea sărăciei
Sursa foto: Karina Knapek/Jurnalul Naţional

Dacă 2010 este Anul European pentru Combaterea Sărăciei, soluţia pentru tinerii români de a ieşi din criza economică este găsirea unor locuri de muncă bine plătite în Uniunea Europeană. Locurile de muncă sunt cea mai bună metodă de combatere a sărăciei şi excluziunii sociale.

Potrivit studiului Eurobarometru 337, "Mobilitate geografică şi pe piaţa muncii", realizat de Comisia Europeană şi citat în cadrul Anului European 2010, 50% dintre europeni consideră că mobilitatea în spaţiul UE are un efect pozitiv asupra evoluţiei pieţei muncii, iar la nivel naţional, 44% din români sunt de aceeaşi părere.

Tinerii români îşi doresc să muncească în străinătate, însă există în continuare o serie de obstacole care împiedică mobilitatea şi incluziunea socială pe piaţa muncii la nivel european. Nivelul de educaţie şi costurile de relocare implicate sunt câteva dintre ele. Până în 2020, potrivit datelor Comisiei Europene, 35% dintre locurile de muncă din UE (15 milioane) vor solicita o înaltă calificare profesională, alături de capacitatea de adaptare şi inovare.

În acelaşi timp, statisticile arată că aproximativ 15% dintre tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 24 ani din Uniunea Europeană nu au urmat cursurile şcolii gimnaziale. "Este un fapt stabilit că educaţia timpurie creşte şansele unei persoane de a termina liceul, de a obţine un loc de muncă şi de a nu ajunge la închisoare. De aceea cred că lucrul cel mai important pe care îl putem face pentru a rezolva problema sărăciei este să ne asigurăm că toţi copiii săraci, indiferent de etnie sau de mediul din care provin, intră în sistemul educaţional la o vârstă fragedă, preferabil chiar de la 3 ani. Astăzi, în multe ţări din Uniunea Europeană, educaţia timpurie este o opţiune realistă numai pentru copiii din clasa de mijloc. Aceasta ar trebui însă să fie o cerinţă obligatorie pentru toţi copiii.

Altfel, în 20 de ani, Uniunea Europeană nu va putea să concureze cu Asia în economia mondială", explică Leslie Hawke, ambasador al Anului European 2010 pentru combaterea sărăciei şi excluziunii sociale în România şi preşedintele Asociaţiei Ovidiu Rom.

Accentul pe incluziunea activă pe piaţa muncii a crescut în ultimii ani la nivelul Uniunii Europene, iar Comisia Europeană a lansat de curând iniţiativa "Youth on the Move" (Tineretul în mişcare), acţiune care urmăreşte să ofere posibilitatea tinerilor de a-şi dezvolta competenţe şi experienţa de care au nevoie atunci când îşi caută un loc de muncă.

Foarte important pentru programele de formare profesională este Fondul Social European (FSE), care vine în ajutorul grupurilor vulnerabile prin programe de finanţare şi training. Uniunea Europeană susţine şi Fondul european pentru sud-estul Europei, care oferă acces la finanţare întreprinderilor mici şi microîntreprinderilor.

Încă de la începuturile sale (2005), Fondul european pentru sud-estul Europei a creat peste 250.000 de locuri de muncă în regiuni afectate de sărăcie şi conflicte militare. În România, activităţile Anului European sunt implementate de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS). Programele naţionale sunt finanţate cu 50% fonduri de la Comisia Europeană şi 50% fonduri de la guvernele statelor membre.

×
Subiecte în articol: cariera