x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Mai mult de 75% din companii sunt fraudate de angajați

Mai mult de 75% din companii sunt fraudate de angajați

02 Aug 2021   •   10:31
Mai mult de 75% din companii sunt fraudate de angajați

Peste 75% dintre companiile din România sunt fraudate de angajaţi. Printre cele mai frecvente tipuri de fraudă sunt manipularea împrumuturilor bancare și compromiterea e-mailului cu ajutor din interior, arată o analiză a Corporate Intelligence Agency.

Astfel, societățile, instituţiile statului şi asociaţiile non-profit pierd anual 5% din venituri în fiecare an din cauza fraudelor realizate de angajaţi, manageri sau acţionari, datele Asociaţiei Examinatorilor de Fraudă Certificaţi (ACFE).

"Prejudiciile financiare nu sunt singurele urmări cauzate de fraudele interne. Companiile suferă prejudicii masive ca urmare a acestui fenomen, care pot duce până la pierderea credibilităţii şi a încrederii acordate de piaţă. Mai mult, în anumite cazuri, fraudele interne pot duce la investigaţii penale împotriva companiilor şi la atragerea răspunderii penale a acestora", se arată în analiză.

Cele mai frecvente tipuri de fraudă sunt: diferite scheme de conflicte de interese; angajaţii determină sau influenţează alocarea contractelor pentru companiile fondate sau controlate de aceştia sau de rudele lor; tratament preferenţial sau alocare de contracte acordate anumitor parteneri de afaceri, mai ales în industria farmaceutică, retail şi la dezvoltatorii imobiliari; manipularea poliţelor de asigurare, în special prin aranjamente ilicite între angajaţii departamentului antifraudă şi clienţi; manipularea împrumuturilor bancare; compromiterea email-ului cu ajutor din interiorul companiei; deturnarea sau furtul de bunuri prin utilizarea neautorizată a maşinilor companiei, laptopurilor, utilajelor.

Domeniile în care activează acestea sunt mai ales de retail, investment, banking, producţie, farmaceutică, IT, oil & gas, construcţii, logistică, asigurări, telecom, management, servicii industriale.

 

×
Subiecte în articol: frauda angajati companii