x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Majoritatea companiilor și angajaților iau în calcul creșterea salariilor în 2023

Majoritatea companiilor și angajaților iau în calcul creșterea salariilor în 2023

de Redacția Jurnalul    |    10 Ian 2023   •   13:45
Majoritatea companiilor și angajaților iau în calcul creșterea salariilor în 2023

Circa 53% dintre angajații români se așteaptă la creșterea salariilor în 2023, iar 41% vor să-și schimbe locul de muncă dacă nu le vor spori veniturile. Și 63% dintre angajatori iau în calcul majorarea salariilor, arată sondajul Undelucrăm.ro.

Astfel că 27% dintre salariați au nevoie de o majorare salarială de circa 30% pentru a face față cheltuielilor majorate de inflație și scumpiri, 20% spun cu le trebuie o creștere de 15% a veniturilor iar 19% de 20%. De asemenea, 7% dintre angajați vor o creștere de 50% pentru a se ajunge cu banii iar 6,5% consideră că se descurcă cu banii fără nicio mărire salarială. 

Totodată, 41% dintre salariați vor să-și caute un alt loc de muncă dacă nu le cresc veniturile, 19% vor să renegocieze direct majorarea salarială, 13% vor să-și caute surse de venit suplimentare, respectiv un al doilea job, și 9% vor și alte beneficii. Circa 19% nu au niciun plan dacă nu le crește salariul. 

De asemenea, 35% dintre angajați cred că li se va mări salariul în acest an, 28% consideră că acest lucru se va îântâmpla în urma unei renegocieri, 19% în funcție de performanță, 12% doar pentru anumite poziții, pentru 2% salariul crește trimestrial iar pentru 5% la 2 ani. 

Planul pentru eventualitatea că nu vor crește veniturile este să facă unele ajustări la cheltuieli, astfel că 29% spun că vor pleca în mai puține concedii ori vor cumpăra produse mai ieftine, 23% consideră că se vor descurca doar dacă vor reduce mult cheltuielile, așa că vor renunța să mai cumpere  haine și vor fi mai atenți la cheltuielile cu energia și apa.

Pentru 17% ratele și cheltuielile depășesc veniturile lunare, 13% spun că le va fi greu și fără rate deoarece au salariu mic, 10% spun că ratele reprezintă o parte importantă din venituri dar sunt ajutați de părinți, 8% cred că se vor descurca bine și nu vor reduce cheltuielile. 

De cealaltă parte, 62% dintre angajatori vor să crească salariile, 21% doar pentru anumite poziții și 17% nu le vor majora. 52% din companii spun că măririle de salarii sunt pentru a-și motiva salariații, 28% vor să le crească din cauza inflației, 17% țin cont de piața muncii, 2,5% datorită rezultatelor. 
39% dintre angajatorii care nu măresc salariile vor să-și recompenseze salariații prin alte beneficii, 28% din cauza situației financiare a companiei, 17% ca urmare a contextului macroeconomic și alți 17% pentru că domeniul de activitate necesită negocieri. 

Unii specialiști HR consideră că majorările salariale trebuie motivate de performanță, 17% cred că trebuie găsite alte metode pentru implicarea angajaților, cum ar fi cursuri, vouchere, etc, 11,5% în funcție de inflație, 11% potrivit politicii companiei. 

Studiul a fost realizat în decembrie 2022 și au participat 3.834 de salariați și 446 de angajatori din domeniile IT, retail, financiar-bancar, BPO & servicii, telecomunicaţii, producţie bunuri de consum, servicii de sănătate, producţie industrială, HoReCa, producţie-transport hidrocarburi/energie, servicii ştiinţifice/tehnice, construcţii/imobiliare, media&cultură.
 

×