Reprezentanţii Ministerului Muncii precizează că instituţia nu este abilitată să se implice în negocierea sau modificarea unor clauze ale Contractului Colectiv de Muncă (CCM) la nivelul ramurii mass-media, pentru că MMFPS nu a fost sesizat oficial de Patronatul Presei Române şi Patronatul Presei Romedia privind renegocierea contractului.
Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) arată că dacă una din părţile semnatare a contractului doreşte renegocierea sau modificarea unor clauze ale acestuia, o poate face numai cu acordul tuturor semnatarilor contractului, respectiv Uniunea Naţională a Patronatului Român (UNPR), Patronatul Presei Romedia şi MediaSind. "În cazul în care nu se obţine acordul pentru renegocierea contractului colectiv de muncă, acesta îşi produce efectele până la data împlinirii termenului pe durata căruia a fost încheiat", precizează MMFPS într-un comunicat de presă.
PRESA, ÎN PERICOL. Patronatul Presei Române (PPR) şi Patronatul Presei din România-Romedia au cerut, în 17 februarie, urgentarea renegocierii CCM pentru ramura mass-media, considerând că actualele clauze sunt "imposibil de aplicat". Aplicarea clauzelor CCM ar duce la închiderea unor companii, la scăderea numărului de angajaţi cu cărţi de muncă şi la creşterea ratei şomajului în industria mass-media. "Hărţuirea la care sunt supuse trusturile de presă prin controalele repetate ale Inspectoratului Teritorial de Muncă, în Bucureşti şi în ţară, şi interpretarea abuzivă a clauzelor Contractului Colectiv de Muncă la Nivel de Ramură Mass-media şi prin comunicatele de presă ale Mediasind cu privire la aplicabilitatea acestui contract, induc o anumită stare de teamă în industria mass-media şi generează o percepţie greşită cu privire la trusturile de presă, afectând imaginea şi stabilitatea acestora", se arată în comunicatul PPR şi Romedia. Cele două organizaţii se declară îngrijorate faţă de grava criză economică prin care trece industria mass-media şi constată că efectele acestei perioade extrem de dificile sunt resimţite prin închiderea mai multor publicaţii, puncte de lucru locale, ediţii sau suplimente. "Situaţia prezentă este accentuată şi de obligativitatea companiilor de presă de a aplica prevederile Contractului Colectiv de Muncă la Nivel de Ramură Mass-media, prevederi care îngreunează supravieţuirea şi menţinerea pe linia de plutire a majorităţii companiilor de presă", se mai arată în comunicatul PPR şi Romedia.
PĂREREA SINDICATELOR. Pe de altă parte, Sindicatul MediaSind consideră că este neviabilă şi incorectă pentru angajaţi renegocierea în regim de urgenţă a CCM pentru ramura mass-media, cerută de PPR şi de Romedia. MediaSind arată că actualul contract este văzut de către patronate drept un "ţap ispăşitor" pentru criza economică din acest domeniu şi susţine că "poate să înţeleagă disperarea unor patroni de presă în aceste vremuri tulburi, dar nu poate să fie părtaşă la sacrificarea drepturilor tuturor angajaţilor din mass-media". Reprezentanţii MediaSind mai susţin că "numai pe calea dialogului, şi nu prin acţiuni de intimidare şi discreditare, se poate evita declanşarea unor conflicte de muncă în ramura mass-media".
Citește pe Antena3.ro