x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Modificări la fondurile private de pensii. Ce trebuie să știe milioane de români

Modificări la fondurile private de pensii. Ce trebuie să știe milioane de români

de Redacția Jurnalul    |    22 Feb 2023   •   13:00
Modificări la fondurile private de pensii. Ce trebuie să știe milioane de români
Sursa foto: Victor Stroe

Noi modificări au apărut la fondurile private de pensii. ASF va analiza periodic necesitatea elaborării de reglementări privitoare la investirea activelor acestora.

"ASF analizează periodic posibilitatea elaborării de reglementări privind investirea activelor fondurilor de pensii administrate privat care să contribuie la flexibilizarea cadrului de investire, în scopul încurajării diversificării corespunzătoare a activelor fondurilor de pensii pentru a obține randamente investiționale echitabile ajustate în funcție de risc", se arată în amendamentul aprobat în comisiile de specialitate.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 174/2022 prin care se instituie modificarea şi completarea Legii nr. 411/2004, a Legii nr. 204/2006, precum şi a Legii nr. 187/2011.

Principalele modificări stabilesc principii cu privire la regulile de investire şi atribuţiile directorilor de investiţii din cadrul administratorilor, stabilirea unui procent de 3% în situaţia în care statul român are deţineri sau participaţii în cadrul entităţilor de private equity, respectiv 5% în cazul în care fondurile de investiţii private de capital în care se investeşte sunt finanţate din fonduri alocate prin PNRR şi ale statului român, scrie antena3CNN.

Sunt stabilite atribuțiile structurii de management al riscului în cadrul administratorilor şi principiile privind modul de evaluare a activelor fondurilor, suplimentarea activităţilor privind administrarea unui fond de pensii, stabilirea obligaţiei administratorului de a deţine permanent un nivel adecvat de lichiditate, a cărui valoare acoperă activitatea curentă pentru o perioadă de cel puţin 6 luni.

Este introdus un comision unic de administrare perceput de administrator, introducerea obligaţiei respectării condiţiilor de autorizare şi a celor de funcţionare, şi stabilirea dreptului participanţilor şi beneficiarilor de a cere plata activului personal net sau a pensiei private.

Va fi introdusă posibilitatea ca, în cazul declanşării procedurii de administrare specială, ASF să poată desemna Fondul de Garantare a Drepturilor din Sistemul Pensii drept administrator special, în condiţiile stabilite prin reglementări, pentru asigurarea unui nivel suplimentar de siguranţă a sistemului de pensii private, în cazul în care niciun alt administrator nu îndeplineşte cerinţele legale.

Legea a fost aprobată de Camera Deputaților, for decizional, cu 183 de voturi "pentru", 79 "împotrivă" și nouă abțineri.

 

×
Subiecte în articol: fonduri private pensii