x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Noi reguli la pensionarea anticipată. Cine sunt beneficiarii

Noi reguli la pensionarea anticipată. Cine sunt beneficiarii

de Redacția Jurnalul    |    27 Iul 2023   •   13:30
Noi reguli la pensionarea anticipată. Cine sunt beneficiarii

Unii contribuabili vor beneficia de noi reguli la pensionarea anticipată. Acestea intră în vigoare joi, 27 iulie 2023.

Categoria de români care va beneficia de noi reguli la pensionarea anticipată. Se aplică din 27 iulie, e oficial

Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a propus, în 2022, modificări privind pensionarea anticipată a avocațiilor, deoarece unele prevederi din Legea 72/2016 erau parțial inaplicabile sau se crea inegalitate de tratament. Recomandările au fost apoi incluse într-o nouă lege care a fost adoptată  de Parlamentul României și publicată în Monitorul Oficial. 

Legea 249/2023 privind sistemul de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale avocaților a apărut, luni, în Monitorul Oficial, urmând să se aplice din 27 iulie 2023. 

Astfel că pensia anticipată poate fi solicitată cu maximum 5 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare pentru cei care au stagiul complet de cotizare doar în profesia de avocat. 

Cuantumul pensiei anticipate se va calcula scăzând din cuantumul pensiei pentru limita de vârstă câte 0,75% pentru fiecare lună de anticipare. 

În lege se explică și ce înseamnă expresia "luni de anticipare", respectiv "perioada cuprinsă între data acordării pensiei anticipate și data împlinirii vârstei standard de pensionare pentru obținerea pensie pentru limită de vârstă, exprimată în număr de luni calendaristice întregi".

Pensia anticipată se va transforma în pensie pentru limită de vârstă la împlinirea condițiilor de acordare. Se va face recalcularea drepturilor, prin eliminarea penalizărilor și adăugarea perioadelor asimilate sau a stagiilor de cotizare realizate în perioada de anticipare, potrivit avocatnet.ro.

Transformarea pensiei anticipate a avocaţilor în pensie pentru limită de vârstă se va face din oficiu.

×