x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Obligaţii şi dezavantaje în noua lege a pensiilor

Obligaţii şi dezavantaje în noua lege a pensiilor

de Diana Scarlat    |    27 Ian 2010   •   00:00

Proiectul legii privind sistemul unitar de pensii publice a fost supus ieri dezbaterii de Ministerul Muncii. Proiectul de lege prevede că vor fi asigurate obligatoriu în sistemul public de pensii persoanele care realizează un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel puţin patru salarii medii brute, între care şi cei cu venituri provenite exclusiv din drepturi de autor, convenţii civile sau contracte de colaborare.

Proiectul prevede creşterea numărului de contribuabili la sistemul unitar de pensii publice cu cei care realizează venituri din profesii liberale, manageri, asociaţii familiale. "Principiul obligativităţii şi principiul contributivităţii la sistemul unitar de pensii publice vor asigura ca toate persoanele care obţin venituri profesionale să plătească contribuţii la bugetul asi­gurărilor sociale de stat. Persoanele menţionate mai sus fac parte din categoria liberilor profesionişti, a managerilor, a membrilor asociaţiilor familiale etc. Deşi în prezent există circa 400.000 de persoane cu venituri din profesii liberale, care plătesc impozite la bugetul de stat (date de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală), doar 100.000 de persoane plătesc conform legii contribuţiei pentru pensii", se specifică în document.  


DESCURAJAREA PENSIONĂRII ANTICIPATE ŞI PE CAZ DE BOALĂ
Acelaşi proiect de lege mai prevede descurajarea numărului de pensionări anticipate parţiale, conform datelor Casei Naţionale de Pensii (CNPAS), numărul de pensii anticipate parţiale aflate în plată fiind de 115.000, cu tendinţă de creştere. "Noua lege prevede înăsprirea condiţiilor de acordare a acestui tip de pensie, crescând penalizarea acordată la 0,75% pentru fiecare lună de pensionare anticipată faţă de vârsta standard de pensio­nare. Anticiparea nu poate să depăşească 60 de luni (5 ani) faţă de vârsta standard de pensionare, iar penalizarea maximă devine 45%, faţă de 30% în prezent", se specifică în document. Mai este prevăzută descurajarea pensionărilor de invaliditate abuzive, nejustificate me­dical. "În sprijinul acestuia, legea prevede posibilitatea încheierii de convenţii între casele de pensii şi spitale, laboratoare, clinici etc. pentru reverificarea dosarelor medicale la care există suspiciuni", se arată în acelaşi document. De asemenea, legea prevede ca acordarea gradului III de invaliditate în cazul persoanelor cu boli obişnuite sau accidente nelegate de muncă să se facă numai după împlinirea vârstei de 45 de ani. Celelalte persoane din această categorie pot beneficia de recalificare şi reinserţie profesională.


CALCULUL PUNCTULUI DE PENSIE
Conform proiectului legii pensiilor, valoarea punctului de pensie se stabileşte prin lege, astfel încât, "de la intrarea în vigoare a legii şi până în anul 2020, se va majora anual cu 100% rata inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a salariului mediu brut", realizate pe anul precedent. Federaţia Naţională a Pensio­narilor din România a anunţat că nu este de acord cu acest sistem de calcul, deoarece le este defavorabil pensiona­rilor. "Cerem Parlamentului (...) să nu se modifice prevederile Legii 19 din 2000, aduse la zi prin Legea 250 din 2007 (...). Este o şmecherie care ne dezavantajează şi rămânem cu un drept pe care deja l-am avut şi ni se ia", a declarat Preda Nedelcu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Pensionarilor din România, cu ocazia Consiliului Naţional al Fede­raţiei, care a avut loc săptămâna trecută.


PNL DUCE PENSIILE LA CCR
PNL a cerut ieri Avocatului Poporului să conteste la Curtea Constituţională a României (CCR) Ordonanţa 114/2009, care prevede că majorarea punctului de pensie la  45% din salariul mediu brut lunar pe economie nu se aplică în anul 2010. Deputatul PNL Ciprian Dobre a arătat că îngheţarea punctului de pensie duce la diminuarea valorii reale a pensiilor cu cel puţin un milion de lei vechi. Liberalii intenţionează să asigure consultanţă juridică pentru toţi pensionarii care vor să dea în judecată Guvernul pentru neaplicarea legii de majorare a punctului de pensie. Fostul mi­nistru al Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat că PNL pregăteşte un proiect de lege privind sistemul public de pensii care să aibă ca principiu acumularea banilor contribuabililor în conturi personale. (Monica Iordache Apostol)

×
Subiecte în articol: munca