x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Pensiile de stat vor prelungi criza?

Pensiile de stat vor prelungi criza?

de Diana Scarlat    |    19 Oct 2009   •   00:00



În următorii 50 de ani, cheltuielile României cu pensiile în PIB vor creşte de la 8,4% (2010) la 15,8% (2060). România va ajunge astfel pe locul 5 în topul statelor UE27 cu cele mai mari cheltuieli cu pensiile în Produsul Intern Brut (PIB). Aceasta este aprecierea Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), pe baza Raportului de Sustenabilitate 2009, publicat de Comisia Europeană.

Raportul de Sustenabilitate mai arată că România se află în grupul statelor cu cele mai mari riscuri pe termen lung, având printre cele mai nesustenabile sisteme publice de pensii din întreaga comunitate europeană. Conform aceluiaşi studiu, România are un deficit de sustenabilitate de 9,1% din PIB, adică trebuie să-şi ajusteze, pe termen lung, execuţiile bugetare cu acest procent, pentru a ajunge la o situaţie în care finanţele publice sunt sustenabile. Creşterea cheltuielilor cu plata pensiilor de stat determină cea mai mare parte din acest deficit de sustenabilitate, respectiv 7,4 procente din 9,1 procente din PIB.


NEVOIA DE PRIVAT. "În România, ca şi în UE, reformarea sistemului public de pensii şi dezvoltarea sistemului privat de pensii sunt două soluţii recomandate pentru a reduce povara fiscal-bugetară generată de îmbătrânirea populaţiei, pe termen lung. Sistemele publice de pensii din Europa sunt din ce în ce mai nesustenabile, iar costurile asociate îmbătrânirii populaţiei vor deveni în următorii 50 de ani tot mai împovăratoare", arată Raportul de Sustenabilitate din 2009, publicat la finele săptămânii trecute de Comisia Europeană. Potrivit acestui studiu, impactul bugetar al îmbătrânirii populaţiei va depăşi de câteva ori costul total al actualei crize financiare şi economice, făcând efectele crizei de astăzi să pară nesemnificative prin comparaţie.


COSTURILE CRESC. Cheltuielile publice cu pensiile de stat vor creşte în medie, la nivelul întregii Uniuni Europene, de la 10,2% din PIB în 2010, la 12,5% în 2060, pe fondul reducerii natalităţii, îmbătrânirii şi reducerii populaţiei. "În acest context general, România se numără printre statele cu cele mai nesustenabile bugete publice de pensii din UE, ponderea în PIB a cheltuielilor cu pensiile de stat urmând aproape să se dubleze până în anul 2060, de la 8,4% în 2010 la 15,4%. Astfel, peste 50 de ani, România va fi pe locul 5 în cadrul UE în topul statelor cu cea mai mare pondere în PIB a cheltuielilor cu pensiile, fiind depăşită doar de Grecia, Luxemburg, Slovenia şi Cipru", arată Raportul Comisiei Europene.

×
Subiecte în articol: munca