Peste 80% dintre persoanele care își caută un loc de muncă prin AJOFM-uri au doar 4 clase primare. Acestea ar putea avea șansa de a se intregra pe piața muncii după urmarea unor cursuri de formare prin modificarea legislației în domeniu, după cum a afirmat ministrul de resort, Violeta Alexandru.
"Am în lucru propunerea de a modifica legislaţia astfel încât persoanele cu 4 clase să poată participa la mai multe categorii de cursuri de formare. Am cerut să mă văd cu aceşti oameni care refuză locul de muncă. În funcţie de concluzii, mă gândesc la noi soluţii de sprijin. Este mult de muncă şi aici.
Sunt convinsă că sindicatele care sunt de ani de zile în CA-ul ANOFM mă vor sprijini pentru a avea români activi pe piaţa muncii.
Din păcate, puţini apelează la AJOFM-uri. Instituţia nu este astăzi un actor important în această piaţă. Ar merita. Voi face şi eu o simulare.
Sunt însă judeţe în care principiul stabilit în lege nu funcţionează astfel încât oamenii se obişnuiesc să fie dependenţi de ajutorul social şi nu depun eforturi pentru a muncii", a scris demnitarul, pe Facebook.
Din 170.000 de dosare de ajutor social, de anul trecut, în 2.063 a fost încetată plata întrucât acești oameni au refuzat un loc de muncă, care li s-a oferit în urma medierii dintre salariați și angajatori. În 2020 au fost oprite de la plată doar 700 de dosare, numărul mic fiind pus pe seama pandemiei.
Perioada de primire a șomajului ar trebui să fie scurtă și oamenii să poată să-și găsească un loc de muncă într-un timp cât mai scurt. Dacă o persoană refuză o ofertă sau participarea la cursuri de formare profesională duce la încetarea ajutorului social. O nouă cerere pentru șomaj se mai poate face după 12 luni.