x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Propuneri pentru Pilonul II de pensii: Majorarea contribuțiilor și diversificarea investițiilor

Propuneri pentru Pilonul II de pensii: Majorarea contribuțiilor și diversificarea investițiilor

06 Sep 2022   •   11:18
Propuneri pentru Pilonul II de pensii: Majorarea contribuțiilor și diversificarea investițiilor
Sursa foto: Victor Stroe

Contribuțiile la Pilonul II de pensii ar trebui majorate, iar portofoliul de investiții are nevoie de diversificare, în opinia Asociației CFA România.

Un proiect de OUG pentru modificarea unor acte normative în domeniul pensiilor private va fi pus în dezbatere publică. Acesta  propune eliminarea uneia din cele două surse de venituri pentru administratorii de fonduri de pensii, a comisionului aplicat pe contribuţiile plătite la Pilonul II şi la Pilonul III de pensii, noi cerinţe de modificări procedurale privind organizarea şi activitatea administratorilor care aduce presiuni suplimentare privind activitatea de administrare a acestor fonduri de pensii.

Astfel că printre propunerile CFA România se află reducerea riscului prin diversificarea portofoliului. 
"În prezent, în portofoliul fondurilor de pensii, peste 60% din deţineri sunt în titluri de stat emise de Guvernul Român. Datorită concentrării pe un singur activ şi un singur emitent, valoarea fondurilor este afectată în mod negativ de evoluţia inflaţiei. Această majorare a inflaţiei a condus la creşterea ratelor de dobândă şi implicit la pierderea de valoarea a deţinerilor în obligaţiuni ale fondurilor de pensii. În lipsa diversificării, fondurile de pensii nu vor putea să obţină un randament superior inflaţiei într-un orizont mediu, ceea ce va fi în defavoarea participanţilor. De asemenea, în direcţia diversificării portofoliilor fondurilor de pensii private Pilon II sunt şi jaloanele asumate de România prin PNRR", a declarat Adrian Codirlaşu, vicepreşedintele CFA România.

Totodată, CFA Româmnia consideră că trebuie mărite comisioanele de administrare deoarece sunt  cele mai mici din Europa, acestea fiind între 0,3% şi 1,5% pe an aplicate la activele aflate în administrare.
"Asociaţia CFA România consideră că sustenabilitatea sistemului de pensii trebuie să fie cea mai importantă temă a României în următorii 20-30 de ani. Fără diversificarea portofoliului şi fără alocarea resurselor necesare, nu vom putea spera să degrevăm sistemul public de plata unui număr tot mai mare de pensii şi nu vom putea asigura pensia decentă. Fondurile de pensii constituie investiţii pe termen lung şi foarte lung, care ar putea susţine dezvoltarea pieţei de capital locale, dar şi proiecte de infrastructură şi afaceri româneşti", explică Alexandra Smedoiu, preşedintele CFA România: .

Astfel, că soluția, în opinia acestor experți, ar fi comisioane comparabile cu cele din Europa, majorarea contribuţiilor la fondurile private de pensii Pilon II şi evitarea conflictului de interese în privința aplicării sancţiunilor de ASF.

 

×
Subiecte în articol: pilon II pensii