x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Recalcularea pensiilor. Documentul necesar la casele de pensii. Marius Budăi: "Trebuie dus din proprie inițiativă!"

Recalcularea pensiilor. Documentul necesar la casele de pensii. Marius Budăi: "Trebuie dus din proprie inițiativă!"

de Redacția Jurnalul    |    23 Feb 2024   •   10:15
Recalcularea pensiilor. Documentul necesar la casele de pensii. Marius Budăi: "Trebuie dus din proprie inițiativă!"

Recalcularea pensiilor va intra în vigoare de la 1 septembrie 2024, potrivit noului act normativ, ale cărui norme de aplicare au fost publicate recent.

Documentul pe care pensionarii trebuie să îl depună la Casa de Pensii pentru bani mai mulți la recalculare! Marius Budăi: "Trebuie dus din proprie inițiativă!"

Autoritățile susțin că decizia de recalculare va fi primită de români începând din luna mai. 

Mulți pensionari se întreabă e trebuie să facă după ce primesc în plic decizia de recalculare. Răspunsul este simplu: nimic. 

”Nu trebuie să se deplaseze la Casele de Pensii, aceste calcule se vor face din oficiu, se va face acea calculare mare, unde se vor așeza acele principii de care am vorbit până acum. 

Este foarte important că vom face acea calculare pentru toți cetățenii, cu toate documentele care sunt, și după vom intra în etapa a doua, cu acele sporuri cu caracter nepermanent, unde putem introduce și acordul global care nu a fost luat în calcul. Deci lucrurile curg de la sine, oamenii nu vor fi nevoiți să se deplaseze la Casele de Pensii, să îi purtăm pe drumuri degeaba”, a spus fostul Ministru al Muncii, Marius Budăi, la Antena 3 CNN

”Dumneavoastră nu veţi fi puşi pe drumuri pentru asta. Pentru asta avem, pe de o parte, un plin proces început deja de colegii noştri de la Casele Teritoriale de Pensii de digitalizare a dosarelor de pensii, astfel încât toate dosarele să fie reevaluate, toate informaţiile pensionarilor să fie în sistem, toate acestea să fie scanate şi să avem o arhivă electronică, o bază de date electronică, iar după finalizarea normelor, şi ne dorim să fim gata cât mai rapid, legea prevede 90 de zile pentru elaborarea normelor, dar noi ne străduim să fim gata mai rapid”, a confirmat și Simona Bucura Oprescu, actualul ministrul al Muncii.

Documentul care trebuie depus la Casa de Pensii

Există însă o categorie de români care va fi nevoită să se deplaseze totuși la Casele de Pensii și să depună un document care ar putea conta la recalculare. Este vorba despre adeverința de sporuri sau prime, care până în acest moment nu erau luate în calcul, dar și documentele în ceea ce privește acordul global. 

”Aceste componente se află deja la dosarele cetățenilor români, pentru că au făcut parte componentă din dosar. Au fost sporuri care nu au fost cu caracter permanent, care nu făceau parte din Anexa 15, care nu făceau parte din legea 263, nu erau cu caracter permanent și nu erau luate in calcul, dar acele adeverințe sunt depuse acolo.

Majoritatea cetățenilor, cred că în proporție covârșitoare de 99%, au depus documentele de acord global, doar dacă cineva știe că nu a depus la dosar documentul de acord global, a lucrat în acord global și are documentul, trebuie să meargă din proprie inițiativă să le depună”, a mai explicat Marius Budăi la Antena 3 CNN. 

Se vor lua în calcul primele și sporurile

La recalculare se vor lua în calcul şi perioadele de necontributivitate, atunci când persoana s-a aflat în armată, șomaj sau la facultate.

De asemenea, se vor lua în calcul și primele, sporurile sau orele suplimentare ale angajatului.

O altă noutate importantă este că mamele care au născut mai mulți copii beneficiază de o reducere a vârstei de pensionare cu până la 3 ani și jumătate. Pentru fiecare copil născut se acordă o reducere de șase luni, reducerea maximă fiind de 3 ani și 6 luni.

×
Subiecte în articol: pensii pensionari document Marius Budăi