x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Recalcularea pensiilor. Venituri mai mari, în funcție de anul nașterii

Recalcularea pensiilor. Venituri mai mari, în funcție de anul nașterii

de Redacția Jurnalul    |    07 Feb 2024   •   12:30
Recalcularea pensiilor. Venituri mai mari, în funcție de anul nașterii

La majorarea din septembrie, în funcţie de stagiul de cotizare, grupele de muncă şi anul naşterii, românii vor primi mai mulți bani la pensie.

Cine sunt pensionarii care primesc mai mulţi bani la pensie în funcţie de anul naşterii. Tabelul care arată românii favorizaţi la recalculare

 

După indexarea pensiilor cu 13,8% în ianuarie 2024, veniturile bătrânilor se majorează din septembrie, odată cu recalcularea pensiilor.

Fiecare pensionar va avea pensia recalculată în funcţie de mai mulţi factori, astfel că procentele de creştere diferă, însă există nişte tabele orientative.

Pensionarii vor avea veniturile majorate de la 1 septembrie şi nicio pensie în plată nu va scădea. Va intra în vigoare și legea pensiilor prin care va fi implementată o nouă formulă de recalculare a pensiilor.

Noua formulă de recalculare va oferi pensii mărite celor care au lucrat mulți ani (peste 35), va face grupele de muncă mai puțin importante financiar, dar nu îi va favoriza pe pensionarii care au lucrat sub 25 de ani.

Sistemul de pensii publice din România este reglementat, începând din acest an, printr-o nouă lege, respectiv prin Legea 360/2023. 

Pe 6 decembrie 2023, legea pensiilor, adoptată de Parlament în noiembrie și promulgată de președintele Klaus Iohannis, a fost publicată în Monitorul Oficial.

Aceasta se aplică începând din 1 ianuarie 2024. O parte din prevederi intră în vigoare de la începutul anului, iar cele mai multe din septembrie.

Noua lege prevede că de la 1 ianuarie 2024, pensiile vor crește cu 13,8% și vor fi recalculate în septembrie. Punctul de pensie va fi 2.032 lei.

Totodată, vârsta de pensionare va fi aceeași pentru femei și bărbați, respectiv 65 de ani, introdusă gradual.

Stagiul minim contributiv de cotizare pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă va fi de 15 ani.

România înregistra, la finalul lunii ianuarie 2024, un număr de 4,75 milioane pensionari, inclusiv agricultori, pensia medie la nivel național fiind de 2.289 lei, cu 14% mai mare față de prima lună din 2023, potrivit Ministerului Muncii, care citează datele Casei Naționale de Pensii Publice.

Potrivit statisticilor oficiale, un număr de 156.100 pensionari provin din domeniul agricol, unde pensia medie lunară este de doar 917 lei.

În cazul pensiilor anticipate, media lunară este de 3.166 lei, fiind înregistrați în sistem 5.400 de pensionari în această categorie.

De asemenea, din numărul total, 454.200 reprezintă pensii de urmaş, cu o medie de 1.191 lei pe lună.

În luna ianuarie 2024, punctul de pensie este de 2032 lei, potrivit antena3CNN.

Mai mulți bani la pensie, în funcţie de anul naşterii

Românii vor primi o sumă de bani diferită la pensie, odată cu majorarea, iar procentul este diferit şi în funcţie de anul naşterii sau cel al pensionării.

Banii primiţi mai diferă şi în funcţie de sex, astfel că bărbaţii vor primi mai mulţi bani decât femeile, având în vedere vârsta de pensionare şi stagiul complet de cotizare.

De asemenea, este important şi anul naşterii, dar şi cel al pensionării, a explicat fosta șefă a Casei Naționale de Pensii, Doina Pârcălabu, recent, la Antena 3 CNN.

Potrivit calculelor şi tabelelor prezentate la Antena 3 CNN de Doina Pârcălabu, cele mai mari procente de creştere se văd la românii născuţi în perioada ianuarie 1939-decembrie 1944 şi ianuarie-martie 2008, cu majorări de 20-27%.

În cazul lor, şi stagiul de cotizare este mare, de 30 sau peste 30 de ani, iar vârsta ieşirii la pensie în jur de 62-63 de ani.

Şi la românii născuţi în perioada aprilie 1945-septembrie 1946, creşterile sunt de până la 30%, la fel ca şi în cazul pensionarilor născuţi în perioada mai-septembrie 1948.

În cazul lor, şi stagiul de cotizare este mare, de 31-21 de ani, iar vârsta ieşirii la pensie în jur de 63 de ani.

Creşteri mari ale pensiei vor avea şi românii născuţi în perioada octombrie 1948-martie 1950.

La ei se mai observă stagii de cotizare de 34-35 de ani şi vârsta ieşirii la pensie, 64-65 de ani.

"Vor beneficia toți de această recalculare pentru că se aplică tuturor pensionarilor, iar celor care urmează să se înscrie la pensie li se va determina numărul total de puncte și li se va calcula pensia după această regulă.

Deci toţi vor beneficia de recalculare", a explicat Doina Pârcălabu, fosta președintă a Casei de Pensii, la Antena 3 CNN.

 

×
Subiecte în articol: pensii pensionari an nastere