Afacerile lumii contemporane trebuie să aibă grijă, în egală măsură, de factorii economici, sociali şi de mediul înconjurător, nu doar pentru a fi „în trend", ci şi pentru a proteja resursele pe cale de dispariţie, dacă luăm în considerare estimările sumbre ale specialiştilor. Aşa se face că proiectele cu finanţare europeană se axează din ce în ce mai mult pe resursele umane şi dezvoltarea durabilă.
Dacă dezvoltarea durabilă se face „vinovată", de exemplu, de introducerea în chestionarele pentru obţinerea carnetelor de şofer a „conducerii economice", sau de izolarea termică a locuinţelor şi folosirea panourilor solare pentru încălzire, trebuie să ne punem întrebarea: în ce măsură vor reuşi oamenii de afaceri să se încadreze în aceste norme, pentru a produce eficient din toate punctele de vedere fără să afecteze mediul înconjurător şi respectând resursa umană.
Dacă ne referim la factorul resurse umane, trecerea de la producţie la servicii a dus, în ultimele decenii, la o decădere a forţei de muncă integrată iniţial în industrie sau agricultură. Acum este nevoie de reconversie profesională şi angajare în alte domenii, în perioada de criză economică, oamenii căutându-şi înclusiv un loc de muncă secundar sau „part time". Se deschid astfel noi nişe economice, iar dacă ne referim la proiectele cu finanţare europeană, creditarea ţine cont de planurile de afaceri care respectă normele de mediu şi de etică. Astfel s-a ajuns şi în România la situaţia în care foarte multe proiecte finanţate din fonduri europene au componenta dezvoltării durabile, însă foarte puţini pot demonstra existenţa acesteia, în absenţa unor instrumente specifice.
Dintr-un număr de aproximativ 1.304 proiecte pentru dezvoltarea resurselor umane, cofinanţate de Fondul Social European (FSE) prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), 1.182 au obiective de dezvoltare durabilă, însă conform studiului „Dezvoltarea durabilă a resurselor umane", elaborat în cadrul proiectului „Parteneriat pentru dezvoltare durabilă", numai un număr foarte mic de beneficiari cunosc şi felul în care vor implementa aceste obiective. Proiectul este iniţiat de Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta, în parteneriat cu ActiveWatch, Agenţia de Monitorizare a Presei şi cofinanţat prin Fondul Social European, POS DRU, 2007-2013 „Investeşte în oameni!".
„Comunitatea Durabilă" a fost creată în cadrul aceluiaşi proiect din nevoia de a pune în dialog toate părţile implicate în accesarea de fonduri structurale prin POS DRU: beneficiari şi potenţiali beneficiari pe de o parte, autorităţile de management pe de altă parte şi experţii în dezvoltare durabilă ca liant şi resursă pentru eficientizarea colaborării. Obiectivul principal al proiectului „Parteneriat pentru dezvoltare durabilă" îl reprezintă îmbunătăţirea programării pentru o absorbţie cât mai consistentă şi în acelaşi timp durabilă a finanţării FSE. Proiectul urmăreşte să corecteze deficienţele în derularea proiectelor şi să faciliteze colaborarea între beneficiari, pentru a nu mai exista această lipsă îngrijorătoare de continuitate între nivelul intenţiilor şi practică, adică între numărul mare de beneficiari şi numărul mic de proiecte care au finalizat sau urmează să finalizeze implementarea obiectivelor de dezvoltare durabilă.
„Comunitatea Durabilă" va funcţiona în principal prin intermediul unui instrument online, disponibil curând la adresa www.comunitatedurabila.ro, portal unde toţi cei interesaţi vor găsi informaţii şi resurse pentru implementarea sustenabilă a proiectelor cu finanţare europeană, membrii „Comunităţii Durabile" având la dispoziţie o zonă de comunicare interactivă.
Citește pe Antena3.ro