x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Românii pot primi pensii din mai multe state UE. Care sunt condițiile

Românii pot primi pensii din mai multe state UE. Care sunt condițiile

de Redacția Jurnalul    |    25 Apr 2023   •   22:59
Românii pot primi pensii din mai multe state UE. Care sunt condițiile
Sursa foto: dobok/Getty Images/iStockphoto

Unii români pot primi pensie și din altă țară dacă au contribuit o anumită perioadă de timp la sistemul public din statul respectiv.

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, a efectuat o vizită de lucru în Spania, în perioada 27 februarie - 2 martie 2023.

Acesta a discutat cu omologul său, Jose Luis Escriva Belmonte, și au semnat o declarație comună de intenție de colaborare în domeniul securității sociale între Ministerul Muncii și Solidarității Sociale din România și Ministerul Securității Sociale și Migrației din Spania. 

Documentul vizează mobilitatea forței de muncă între cele două țări și promovarea politicilor de incluziune şi securitate socială, integrare și informare privind drepturile şi îndatoririle cetățenilor.

”Am discutat cu omologul spaniol despre reformele pe care ambele state le-au inclus în Planurile lor de redresare și reziliență, dar și despre modalitățile prin care poate fi întărită colaborarea dintre instituțiile cu atribuții în domeniul protecției lucrătorilor, al pensiilor și beneficiilor sociale.

Ne aflăm într-o perioadă în care ambele țari au ca jalon în PNRR reforma pensiilor, pe care trebuie să o realizăm cu respect și demnitate față de cetățeni”, spunea Marius Budăi.  

Diaspora românească din Spania se ridică la peste un milion de oameni, dintre care 340.000 contribuie la sistemul de securitate socială spaniol. 

Legislația europeană prevede că aceștia au dreptul la pensie în ambele țări dar este nevoie ca românii din Spania să cotizeze minimum 15 ani la sistemul de pensii din ambele țări.

Pentru a beneficia de pensii trebuie ca aceștia să decidă ce țară plătește ambele pensii sau pot primi banii din fiecare parte, potrivit capital.ro

 

×
Subiecte în articol: pensii ue Spania