x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Salariul unui gunoier din Germania, mai mare decât al multor români cu facultate

Salariul unui gunoier din Germania, mai mare decât al multor români cu facultate

de Redacția Jurnalul    |    31 Mar 2023   •   16:30
Salariul unui gunoier din Germania, mai mare decât al multor români cu facultate

Un gunoier în Germania poate avea un salariu mai mare decât mulți români cu studii superioare.

Această țară generează circa 40 de milioane de tone de deșeuri menajere anual, astfel că firmele din acest domeniu au un program riguros.  Companiile de salubritate din Germania colectează selectiv deșeurile, după un orar bine stabilit, pentru ca apoi să fie reciclate corespunzător. 

Prin urmare, un gunoier are o stagiatură de 3 ani în domeniu, timp în care primește circa 745 de euro lunar (echivalentul a 3.680 de lei), însă dacă perioada de ucenicie este realizată la o societate de stat, salariul mediu ajunge la 1.017 euro (respectiv 5.023 de lei). 

Prin comparație, un gunoier din România are un salariu mediu net de 2.500 de lei, veniturile din acest domeniu fiind cu 30% mai mici față de salariul mediu net pe economie, cu toate că în ultimii 10 ani au crescut totuși cu 124%. Totodată, un șofer de camion dintr-o companie de salubritate are un venit lunar net de 3.300 de lei, la care se adaugă și sporul de rușine, de 15% din salariul de bază, scrie antena3CNN. 

 

×
Subiecte în articol: roman gunoier germania salariu